Βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα »

ΝΕΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΥΚΗ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ

Σε πρόσφατες μελέτες που ανακοινώθηκαν τόσο σε παγκόσμια όσο και σε εξειδικευμένα  δερματολογικά συνέδρια ερευνητών το 2015 που ασχολούνται  με την λεύκη σε παγκόσμιο επίπεδο και στα οποία  εδώ και πολλά χρόνια έχουμε την τιμή να συμμετέχουμε, διαπιστώθηκε ότι τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τους ιατρούς αλλά και τους ασθενείς με λεύκη είναι:

 • 1. Ο επαναχρωματισμός
 • 2. Οι άμεσες παρενέργειες και οι μεταχρονολογημένες συνέπειες της θεραπείας
 • 3. Η διατήρηση του επιτευχθέντος επαναχρωματισμού

(Ο ασθενής πρέπει να θεωρείται ευχαριστημένος αν η απώλεια του επαναχρωματισμού δεν είναι μεγαλύτερη του 20% μετά την παρέλευση ενός έτους).

Στο κέντρο μας έχουμε καταφέρει να αντιμετωπίσουμε  όσο γίνεται καλύτερα και τα τρία από τα παραπάνω θέματα. Οι ασθενείς βιώνουν 1) μια θεαματική εξέλιξη του επαναχρωματισμού μέσα στο πρώτο δίμηνο, 2) την απουσία οποιασδήποτε παρενέργειας λόγω της εξατομίκευσης της  φαρμακευτής αγωγής  και  3) την ελάχιστη απώλεια του επαναχρωματισμού - πολύ μικρότερη του 20%  ακόμη και σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου μέσω της θεραπείας συντήρησης που λαμβάνουν μετά από την επίτευξη του επαναχρωματισμού.

Θέλοντας να υπογραμμίσουμε τη σημασία της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ασθενών μας με λεύκη, σε έρευνα που ανακοινώσαμε στο παγκόσμιας κυκλοφορίας ιατρικό έντυπο, Journal der Deutschen Dermatologischen Gesellschaft  σε συνεργασία με την  Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας , αποδείξαμε ότι η βελτίωση της ποιότητας ζωής είναι ανάλογη με τη βελτίωση της εικόνας του ασθενούς.

Manuscript ID JDDG-2015-OA-006 entitled "Investigation of factors associated with health-related quality of life and psychological distress in vitiligo"

 Σε πρόσφατη εργασία  που κάναμε με την πανεπιστημιακή ψυχιατρική κλινική του πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποδείξαμε  ότι η  μεγάλη αλλαγή στην ποιότητα ζωής  σε ασθενείς από  5-75 ετών  ήταν συνέπεια της εκπληκτικής βελτίωσης της κλινικής εικόνας των ασθενών μας από το πρώτο δίμηνο. Η αλλαγή της ποιότητας ζωής καταμετρήθηκε στην οικογενειακή, επαγγελματική και σεξουαλική ζωή των ασθενών μας.

Μέσω των εξειδικευμένων ερωτηματολογίων που συμπληρώνονται στο χώρο μας έχουμε τη δυνατότητα, σε συνεργασία με Πανεπιστημιακές κλινικές της Ελλάδας και του εξωτερικού, να αξιολογούμε τόσο την επίδραση της λεύκης στην ποιότητα ζωής όσο και τις ψυχολογικές προεκτάσεις της. Στόχος είναι η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων και η ανακοίνωσή τους σε παγκόσμιες εξειδικευμένες ενώσεις ερευνητών για τη λεύκη όπως και η  προώθηση της έρευνας για την λεύκη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το Ίδρυμα Έρευνας της Λεύκης «Vitiligo Research Foundation» στην τελευταία ενημέρωσή του, (VRF Newsletter Απρίλιος 2015) πρότεινε την ενημέρωση των ασθενών του κέντρου αλλά και των επισκεπτών του ιστότοπού μας www.vitiligo-center.gr για τα παρακάτω θέματα:

α) Με το καλοκαίρι να πλησιάζει, θα πρέπει να δίνονται ιδιαίτερες  επισημάνσεις στους ασθενείς δεδομένου ότι η χρήση των αντηλιακών θα είναι αυξημένη λόγω της μεγαλύτερης  έκθεσης τους στον ήλιο αλλά και της αύξησης της επιφάνειας του σώματος που θα εκτίθεται  σ’ αυτόν.

β) να είναι προσεκτικοί καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένες χημικές ουσίες  των  αντηλιακών, όπως  το μεθοξυκινναμωμικό οκτύλιο (επίσης ΑΜΣ), 4-μεθυλοβενζυλιδένο καμφορά και βενζοφαινόνη-3, θα μπορούσαν ενδεχομένως να διαταράξουν το αναπτυξιακό, αναπαραγωγικό και το ενδοκρινολογικό τους σύστημα.

γ) να ελέγχουν   τις ετικέτες πριν αγοράσουν   τα αντηλιακά  και να επιλεγούν  φυσικά   αντηλιακά με φυσικά  φίλτρα , όπως το οξείδιο του ψευδαργύρου ή διοξείδιο του τιτανίου.

Έχουμε επιμελώς εξετάσει τους ισχυρισμούς ότι δίαιτες ελεύθερες γλουτένης μειώνουν τα συμπτώματα της λεύκης και βρήκαμε ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστα και ακλόνητα επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία. Μόνο μία περίπτωση αναφέρθηκε πρόσφατα (στο PubMed - AbstractSend to:Case Rep Dermatol. 2014 Dec 16;6(3):283-7. doi: 10.1159/000370303) γρήγορου και μερικού επαναχρωματισμού της λεύκης σε μια νεαρή ενήλικη γυναίκα που ακολουθούσε δίαιτα ελεύθερη γλουτένης. Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η ασθενής ταυτόχρονα  έκανε θεραπεία με δαψόνη.

Ένα πρόσφατο άρθρο στην εφημερίδα New York Times, ο Δρ. Darshak Sanghavi επιβεβαιώνει αυτές τις απόψεις (http://www.nytimes.com/roomfordebate/2014/02/20/is-avoiding-gluten-a-risky-fad-or-a-healthy-diet/before-going-gluten-free-make-sure-its-necessary).

Έχουμε επίσης μια προειδοποίηση σχετικά με τη διατροφή. Μια έρευνα στην Ευρώπη έχει δείξει ότι οι ξαφνικές διατροφικές αλλαγές, όπως η  ξαφνική  αλλαγή σε μια χορτοφαγική διατροφή ή η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τη λεύκη ιδίως σε άτομα τα οποία έχουν γενετική προδιάθεση στην νόσο.

Τέλος, σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής  που περιέχουν Gingko Biloba έχουν βρεθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό τους (78%) να μην περιέχουν  την σύνθεση του φυτού που αναφέρεται στις ετικέτες.  Η ίδια μελέτη αποκαλύπτει ότι πολλά τέτοια συμπληρώματα διατροφής για την  απώλεια βάρους, την καλή φυσική κατάσταση, αλλά και για την λεύκη (όπως υποστηρίζουν οι κατασκευαστές) περιέχουν μια δυνητικά επικίνδυνη ουσία, παρόμοια με την αμφεταμίνη. (http://www.nytimes.com/interactive/2015/02/02/health/herbal_supplement_letters.html?_r=1#document/p2/a201791)

Επομένως πρέπει να αποφεύγετε   να αγοράζετε οποιαδήποτε προϊόντα  περιέχουν  τη χημική  με αντιοξειδωτικές ιδιότητες BMPEA που  συχνά χαρακτηρίζεται ως Acacia rigidula.

 


ΦΩΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η φωτοθεραπεία είναι ένα σημαντικό εργαλείο της πρακτικής δερματολογίας για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων του δέρματος. Ακτινοβολίες από διάφορα μέρη του φάσματος, που κυμαίνονται από την υπεριώδη (UV),  ορατή περιοχή, μέχρι και τις υπέρυθρες περιοχές, έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία  των διαφόρων παθήσεων του δέρματος. Οι προτεινόμενοι μηχανισμοί  δράσης  της φωτοθεραπείας, ιδιαίτερα εκείνων της υπεριώδους περιοχής, επικεντρώνονται κυρίως στα ανοσοποιητικά κατασταλτικά αποτελέσματα των ακτινοβολιών που πιθανώς να έχουν κατασταλτικές  επιδράσεις στην επέκταση της νόσου. Πρόσφατα, οι κλινικές εφαρμογές της UV και ειδικότερα της NB-UVB φωτοθεραπείας έχουν διαφοροποιηθεί.

Οι ανοσοκατασταλτικές  επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας  και ειδικότερα η NB-UVB  φαίνεται να είναι ο ασφαλέστερος και αποτελεσματικότερος  τρόπος  αντιμετώπισης της λεύκης  για ασθενείς με γενικευμένη Λεύκη. 

Στο κέντρο μας εδώ και δυο χρόνια ακλουθώντας τα πρωτόκολλα που προτείνουν έμπειρα Δερματολογικά  κέντρα όπως:

- University of Nottingham - San Gallicano Dermatologic Institute, IRCCS Rome, Italy - IPCC  International Federation of Pigment Cell Societies (Pan-American, European, Japanese & Asian),

εφαρμόζουμε τη φωτοθεραπεία κατ οίκον με μια εύχρηστη και αποτελεσματική συσκευή ΝΒ-UVB 311nmO συνδυασμός της φωτοθεραπείας κατ οίκον με την σύγχρονη  τοπική αγωγή με τα εξατομικευμένα γαληνικά μας σκευάσματα δίνουν τα φανταστικά αποτελέσματα στα περιστατικά που βλέπετε παρακάτω.

Το σχήμα της φωτοθεραπείας είναι 2-3 φορές τη βδομάδα με επιλογή ημέρας και ώρας του ασθενούς για ένα διάστημα τριών μηνών. Ακολουθεί ένα διάστημα διακοπής για ένα μήνα και στην συνέχεια ακολουθεί ο 2ος κύκλος θεραπείας για όσο διάστημα χρειαστεί.

Η συσκευή αγοράζεται από τον ασθενή και χρησιμοποιείται για όλη την επιφάνεια του σώματος στο σπίτι, δεδομένου ότι η προσέλευσή του στο ιατρείο κρίνεται ασύμφορος.

Η πρόοδος του ασθενούς αξιολογείται αναλόγως της έκτασης και των ποσοστών επαναχρωματισμού πάντοτε με ψηφιακή απεικόνιση  και καθορίζεται  από  το πρωτόκολλο της αγωγής  που του δίνουμε εμείς , αφού γίνουν τα απαραίτητα τεστ βάσει του φωτοτύπου του και αφού προκαθορισθεί ο χρόνος έναρξης ή αλλιώς η δόση της ακτινοβολίας και η διάρκεια της αγωγής.

Το έμπειρο προσωπικό του κέντρου μας θα σας ενημερώσει πλήρως για τον τρόπο χρήσεως των συσκευών, τα  πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά την διάρκεια της θεραπείας και θα λάβετε τις απαραίτητες οδηγίες τόσο για τη χρήση όσο και για την σωστή λειτουργία της συσκευής, αλλά και την τήρηση των κανόνων της  διαδικασίας που είναι τόσο απλή και ακίνδυνη, ώστε μπορούν να την εφαρμόσουν παιδιά από ηλικίας 5 ετών.

Η ενημέρωση των ασθενών μας στη φωτοθεραπεία, αλλά και στον τρόπο λειτουργίας της, καθώς  όλα τα θέματα και οι απορίες σας    γενικότερα για το πρόβλημα της λεύκης όπως της 


Α) Διάγνωσης
Β) Πρόληψης
Γ) Παθογένειας
Δ) Εξέλιξης
Ε) Επέκτασης
Ζ) Κληρονομικότητας,
Η) Ειδών θεραπείας
Θ) Παρενεργειών θεραπείας
Ι) Διατήρησης του αποτελέσματος  κτλ

γίνεται  στο κέντρο μας με υπευθυνότητα και συνέπεια.

Αυτό  διασφαλίζεται   από  βαθειά γνώση του αντικείμενου, την παρακολούθηση των παγκόσμιων  εξελίξεων, τη σωστή επικοινωνία που στηρίζεται σε μια σχέση εμπιστοσύνης ασθενούς-ιατρου με στόχο τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε ένα και μόνο αντικείμενο: τη λεύκη και όχι όλα τα άλλα δερματολογικά -αισθητικά προβλήματα και τη λεύκη.


ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ESPRESSO: "Ο Έλληνας γιατρός που «κτυπά» τη λεύκη"

Σας παρουσιάζουμε τη νέα θεραπεία "Needling" με άμεσα αποτελέσματα. Δείτε τις πιο κάτω φωτογραφίες. Σε λίγες ημέρες αναλυτικά δεδομένα και νέες έρευνες σχετικά με τη Λεύκη. Ελάτε σε επικοινωνία μαζί μας για περισσότερα.


Το Vitiligo Center και ο Δρ. Π. Τσόγκας αναφέρονται στον παγκόσμιο χάρτη των αναγνωρισμένων κέντρων αντιμετώπισης Λεύκης του οργανισμού έρευνας Λεύκης.

 


http://www.aftognosia.gr/

http://www.medicinenet.com/

http://www.mednet.gr/

http://www.school.med.uoa.gr/

http://www.med.auth.gr/indexgr.html

http://medlab.cs.uoi.gr/medicalschool/

http://www.med.uth.gr/

http://www.med.upatras.gr/

http://www.med.uoc.gr/


Πηγή: http://www.e-typos.com/Post.aspx?id=37556

 Η λεύκη είναι μια  επίκτητη  διαταραχή της μελάχρωσης που έχει  σαν  αποτέλεσμα  την εμφάνιση λευκών κηλίδων στην επιφάνεια του  δέρματος  που αυξάνονται συνήθως σταδιακά χωρίς φυλετικές και ηλικιακές διακρίσεις. Είναι  αποτέλεσμα  προοδευτικής καταστροφής  ή  αδρανοποίησης  των  μελανοκυττάρων που βρίσκονται στο βάθος της επιδερμίδας και στα θυλάκια των τριχών και είναι υπεύθυνα για τον χρωματισμό των επιφανειακών κυττάρων της επιδερμίδας. Προσβάλλει το 0,5-1%  του παγκόσμιου πληθυσμού  και είναι γνωστή  από αρχαιοτάτων χρόνων (υπάρχουν αναφορές στην βίβλο το κοράνι και σε διάφορα αιγυπτιακά βιβλία).  Σύμφωνα με την  άποψη της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Δερματολόγων  που ασχολούνται με την λεύκη (VETF) και  σε  πρόσφατη  ανακοίνωση  του  Mauro Picardo, T. Lotti, Alan Taieb, πoυ θεωρούνται κορυφαίοι στην Ευρώπη στο αντικείμενο, η εμφάνιση της λεύκης είναι συνέπεια της απορύθμισης της επιδερμιδικής  λειτουργίας, η οποία μπορεί να οφείλεται:

1) στη μείωση της πυκνότητας  των μελανοκυττάρων  της επιδερμίδας2) στη δυσλειτουργία των  μελανοκυττάρων των τριχών3) στην αδυναμία δέσμευσης της μελανίνης από τα κερατινοκύτταρα (δηλαδή τα εξωτερικά κύτταρα της επιδερμίδας).Σημασία έχει ότι δεν επιμένουν πλέον στην πλήρη  καταστροφή τον μελανοκυτάρων και αυτό αλλάζει.  

τα βασικά δεδομένα της θεραπείας.  Στο έγκυρο δερματολογικό περιοδικό  Dermatologic Therapy (Δεκέμβριος 2012), ο T. Lotti τονίζει ότι η λεύκη είναι μια ξεχασμένη από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα νόσος, η οποία ταλαιπωρεί    τουλάχιστον 100.000.000 του παγκόσμιου πληθυσμού. Ακόμη τονίζει ότι  οι θεραπείες των τελευταίων ετών μπορεί να μην είναι ιδανικές διότι δεν εγγυώνται υψηλή αποτελεσματικότητα και δεν μπορούν να  τυποποιηθούν για όλους ή τους περισσότερους ασθενείς, αλλά είναι γεγονός ότι έχουμε ξεφύγει από την παλιά αντίληψη της δύσκολης αυτοάνοσης νόσου, και έχοντας σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα με τις νέες θεραπείες, προσπαθούμε να μειώσουμε τις παρενέργειες της διαχείρισης της νόσου .   Ενώ όσον αφορά στον αριθμό των  ασθενών που πάσχουν  από λεύκη στην Ελλάδα είναι 78.290 περίπου..    Πως αντιμετωπίζετε εσείς στο ψυχοδερματολογικό σας κέντρο την λεύκη;  1) Δερματολογική αντιμετώπιση Η  δερματολογική  αγωγή  γίνεται  με  γαληνικά  φάρμακα  και είναι  εξατομικευμένη  θεραπεία.Τι είναι τα γαληνικά φάρμακα; Είναι φάρμακα που φτιάχνονται από πρώτες ύλες ακριβώς όπως και στη βιομηχανία, μόνο που το φάρμακο φτιάχνεται αποκλειστικά για τον συγκεκριμένο ασθενή και για το συγκεκριμένο  σημείο του σώματος που έχει το πρόβλημα.  Έτσι, με μια συντονισμένη  συνεργασία μεταξύ γιατρού και φαρμακοποιού, αυξάνουμε την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.  Παρασκευάζουμε  γαληνικά φάρμακα χρησιμοποιώντας ως πρώτες ύλες ουσίες του φαρμακείου της φύσης οι οποίες, σύμφωνα με παλιές  αλλά και πρόσφατες έρευνες, αποδεδειγμένα, είναι πολύτιμες για τη θεραπεία της λεύκης. Οι ουσίες αυτές αυξάνουν την αντιοξειδωτική ικανότητα του ανοσοποιητικού εξουδετερώνοντας  τις ελεύθερες ρίζες πράγμα που θεωρείται κλειδί στην θεραπεία της λεύκης. Τέτοιες ουσίες είναι η κουρκουμίνη, η καψαϊκίνη το μαύρο πιπέρι, το  λινέλαιο, κτλ.    2) Ψυχολογική στήριξη Η ψυχοδερματολογική προσέγγιση στηρίζεται στις  μεθόδους τις ψυχολογικής στήριξης, δεδομένου ότι η  λεύκη αφήνει τα σημάδια της, όχι μόνο στο σώμα, αλλά και στην ψυχή  των ασθενών. Έτσι, το άγχος και η ντροπή εξαιτίας της διαφορετικότητας, μειώνει την ποιότητα ζωής και οδηγεί στην κοινωνική απομόνωση, ενώ σε πολλές περιπτώσεις προκαλεί σοβαρά ψυχολογικά σύνδρομα και αυξάνει το συνολικό αριθμό - ευτυχώς μικρό - των ασθενών που εμφανίζουν ψυχιατρική κλινική εικόνα.  Πρόσφατες  ανακοινώσεις  (Alain Taieb & Mauro Picardo, Ιανουάριος 2013) ανεβάζουν  την ψυχιατρική νοσηρότητα στον  ασθενή με λεύκη στο 30% στην Δυτική Ευρώπη στα άτομα με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα και στο 56% στην Ινδία οπού το δέρμα των ασθενών είναι σαφώς  σκουρότερο.  Σημαντικό κομμάτι της θεραπείας στο κέντρο μας είναι η βελτίωση της ψυχολογίας του ασθενή.

Στη λεύκη βλέπουμε καθαρά την επίδραση της ψυχής στην εξέλιξη της νόσου. Στην έναρξη  της  λεύκης  μια έντονη  ψυχοπιεστική κατάσταση όπως ένας  θάνατος, μια ερωτική απογοήτευση, ένα διαζύγιο, ένα τροχαίο, αποτελεί την ψυχοσωματική φάση, όπου η ψυχή προσβάλλει το δέρμα. Στη συνέχεια η εικόνα της δυσμορφίας  που φέρνει τον πανικό του ασθενούς, προκαλεί την επέκταση της λεύκης  και αποτελεί  την σωματοψυχική φάση.  Πως επιδρά το στρες στην επιδερμίδα Τα έντονα ψυχοπιεστικά φαινόμενα με την μορφή του επαγγελματικού, ψυχολογικού και κοινωνικού στρες  επιδρούν σε  πολλά  συστήματα  του  οργανισμού  και  στην  επιδερμίδα, έτσι οι στρεσογόνες καταστάσεις ενεργοποιούν την έκριση πολλών ουσιών  που μεταφέρονται μέσω των  νευροκυττάρων. Μεταξύ αυτών, υπάρχουν οι νευροδιαβιβαστές όπως η νοραδρεναλίνη, η ντοπαμίνη και η αδρεναλίνη, οι οποίες βρέθηκε, σε πρόσφατες έρευνες, να είναι εξαιρετικά υψηλές στις περιόδους επέκτασης της λεύκης όπου έχουμε σταδιακή εμφάνιση νέων βλαβών .Έτσι εξηγείται η επίδραση των ψυχοπιεστικών καταστάσεων στην επίδραση της επέκτασης της λεύκης.  Πρωταρχικός στόχος της ψυχοδερματολογικής αντιμετώπισης είναι ο προσδιορισμός της ποιότητας ζωής.  1) Ελέγχουμε  λοιπόν την  ποιότητα ζωής  του  ασθενούς  που  έχει την μεγαλύτερη σημασία γι’αυτόν διότι είναι το αποτέλεσμα στην αντίδραση του στην νέα εικόνα του εαυτού του στον καθρέφτη που αυτόματα επηρεάζει την ψυχική, σωματοκοινωνική και οικογενειακή  του ισσοροπιά. Ακόμη η αποτελεσματική θεραπεία που θα ακολουθήσει ο ασθενής συμβάλει άμεσα στην ποιότητα ζωής του.  2) Ελέγχουμε την σκάλα της αυτοπεποίθησης του ασθενούς με ειδικά τεστ για να δούμε πόσο έχει επηρεασθεί  η αυτοπεποίθηση του από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει συχνά με την λεύκη, στις διαπροσωπικές του σχέσεις, στην δουλειά, την οικογένεια, τον κοινωνικό περίγυρο.  3) Ελέγχουμε την επίδραση στην ψυχική του ισσοροπία, των σκέψεων που τον απασχολούν σε σχέση με  την εμφάνιση του, διότι αυτή ευθύνεται για την  κοινωνική διάκριση που βιώνουν κάποιοι από τους ασθενείς. Η λεύκη είναι αυτή που διακόπτει την ομοιομορφία του χρώματος της επιδερμίδας και επιφέρει  καταστροφικά αποτελέσματα στην εικόνα του ασθενούς.  4) Ελέγχουμε την επίδραση της εκτίμησης της αρνητικής  εικόνας του σώματος του ασθενούς με λεύκη από τον ίδιο και κάνουμε εκτίμηση της συχνότητας των άσχημων σκέψεων (κατά την διάρκεια της ημέρας και των διαφόρων φάσεων της ζωής του) που τον απασχολούν  εξαιτίας της εικόνας του σώματος του.    5) Ελέγχουμε την  επίδραση της λεύκης  στα χαρακτηριστικά  της προσωπικότητας  του  ασθενούς σε σχέση με την κοινωνικότητα, ενεργητικότητα, θετικά συναισθήματα, το άγχος τις φιλοδοξίες κτλ.    6) Ελέγχουμε τις συνθήκες και τους σταθμούς της ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης του  ασθενούς από την γέννηση μέχρι την ημέρα της εξέτασης: συνθήκες κύησης, τοκετού, εκπαίδευση και επιδόσεις στα διάφορα στάδια της, εφηβεία και σεξουαλική ζωή - σημαντικά γεγονότα ψυχοδιανοητικής ανάπτυξης.    7) Ελέγχουμε τα ψυχοπιεστικά γεγονότα του παρελθόντος ξεκινώντας από την περίοδο  της λεύκης μέχρι και την ημέρα της επίσκεψης.    8) Ελέγχουμε την ποιότητα του ύπνου διότι σε μελέτη που ανακοινώσαμε σε δερματολογικό περιοδικό (European Journal of Dermatology Μάρτιος 2008), σε συνεργασία με  την πανεπιστημιακή Ψυχιατρική κλινική του πανεπιστημίου της Λάρισας (Ο. Μουζάς, Π. Τσόγκας, Μ. Παπαλιάγκα, Θ.Αγγελόπουλος) αποδείξαμε ότι οι ασθενείς με λεύκη   παρουσιάζουν  διαταραχές του ύπνου ιδιαίτερα στην εφηβική και παιδική ηλικία  με την εμφάνιση παραυπνιών. Οι παραυπνίες (νυχτερινοί εφιάλτες, φαντασιώσεις, φοβίες,  υπνοβασία κτλ.) σχετίζονται με την έκκριση κατεχολαμινών οι οποίες συνδέονται με την αιτιοπαθογένεια της λεύκης και την επέκταση της.  Την χρονιά που πέρασε στα 3 παγκόσμια συνέδρια που έγιναν για την λεύκη αλλά και στις ανακοινώσεις των ερευνητών ανακοινώθηκαν διάφορες έρευνες που αφορούν την αιτιοπαθογένεια και την θεραπεία της λεύκης οι οποίες διαμορφώνουν μια διαφορετική αντίληψη από τα κλασικά δεδομένα.

Οι έρευνες τώρα στρέφονται στην πολυπαραγοντική πλέον αιτιοπαθογένεια της λεύκης, δηλαδή ότι η λεύκη δεν επηρεάζει μόνο το δέρμα αλλά μπορεί να συνδεθεί και με άλλες μεταβολικές ανωμαλίες όπως η δυσανεξία στην γλυκόζη, οι ανωμαλίες των πεπτιδίων τα οποία επιβεβαιώνουν την συστηματική φύση της νόσου δηλαδή την συμμετοχή πολλών συστημάτων του οργανισμού.

Τα νέα δεδομένα τόσο για την παθογένεια όσο και για την θεραπεία της λεύκης αρχίζουν να βάζουν τα κομμάτια του παζλ στη σωστή θέση. Ωστόσο χρειάζεται ακόμα μεγάλη προσπάθεια για να φανεί ολόκληρη η εικόνα της ιδανικής αγωγής για την λεύκη.Dr Παναγιώτης Τσόγκας,δερματολόγος/αφροδισιολόγος/φαρμακολόγος και διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,http://www.vitiligo-center.gr/Περιστατικό βελτίωσης Λεύκης
Παρουσίασε βελτίωση με την παρέλευση 3 μηνών. ...δείτε περισσότερα
Περιστατικό βελτίωσης Λεύκης

Περιστατικό βελτίωσης Λεύκης
Παρουσίασε βελτίωση με την παρέλευση 3 μηνών. ...δείτε περισσότερα
Περιστατικό βελτίωσης Λεύκης

Περιστατικό βελτίωσης Λεύκης
Παρουσίασε βελτίωση με την παρέλευση 3 μηνών. ...δείτε περισσότερα
Περιστατικό βελτίωσης Λεύκης

Περιστατικό βελτίωσης Λεύκης
Παρουσίασε βελτίωση με την παρέλευση 3 μηνών. ...δείτε περισσότερα
Περιστατικό βελτίωσης Λεύκης

Περιστατικό βελτίωσης Λεύκης
Παρουσίασε βελτίωση με την παρέλευση 3 μηνών. ...δείτε περισσότερα
Περιστατικό βελτίωσης Λεύκης

Περιστατικό βελτίωσης Λεύκης
Παρουσίασε βελτίωση με την παρέλευση 3 μηνών. ...δείτε περισσότερα
Περιστατικό βελτίωσης Λεύκης

Περιστατικό βελτίωσης Λεύκης
Παρουσίασε βελτίωση με την παρέλευση 3 μηνών. ...δείτε περισσότερα
Περιστατικό βελτίωσης Λεύκης

Περιστατικό βελτίωσης Λεύκης
Παρουσίασε βελτίωση με την παρέλευση 3 μηνών. ...δείτε περισσότερα
Περιστατικό βελτίωσης Λεύκης

Περιστατικό βελτίωσης Λεύκης
Παρουσίασε βελτίωση με την παρέλευση 3 μηνών. ...δείτε περισσότερα
Περιστατικό βελτίωσης Λεύκης

Περιστατικό βελτίωσης Λεύκης
Παρουσίασε βελτίωση με την παρέλευση 3 μηνών. ...δείτε περισσότερα
Περιστατικό βελτίωσης Λεύκης

Περιστατικό βελτίωσης Λεύκης
Παρουσίασε βελτίωση με την παρέλευση 3 μηνών. ...δείτε περισσότερα
Περιστατικό βελτίωσης Λεύκης

Περιστατικό βελτίωσης Λεύκης
Παρουσίασε βελτίωση με την παρέλευση 3 μηνών. ...δείτε περισσότερα
Περιστατικό βελτίωσης Λεύκης

Περιστατικό βελτίωσης Λεύκης
Παρουσίασε βελτίωση με την παρέλευση 3 μηνών. ...δείτε περισσότερα
Περιστατικό βελτίωσης Λεύκης

Περιστατικό βελτίωσης Λεύκης
Παρουσίασε βελτίωση με την παρέλευση 3 μηνών. ...δείτε περισσότερα
Περιστατικό βελτίωσης Λεύκης

Περιστατικό βελτίωσης Λεύκης
Παρουσίασε βελτίωση με την παρέλευση 3 μηνών. ...δείτε περισσότερα
Περιστατικό βελτίωσης Λεύκης

Περιστατικό βελτίωσης Λεύκης
Παρουσίασε βελτίωση με την παρέλευση 3 μηνών. ...δείτε περισσότερα
Περιστατικό βελτίωσης Λεύκης

Περιστατικό βελτίωσης Λεύκης
Παρουσίασε βελτίωση με την παρέλευση 3 μηνών. ...δείτε περισσότερα
Περιστατικό βελτίωσης Λεύκης

Περιστατικό βελτίωσης Λεύκης
Παρουσίασε βελτίωση με την παρέλευση 3 μηνών. ...δείτε περισσότερα
Περιστατικό βελτίωσης Λεύκης

Περιστατικό βελτίωσης Λεύκης
Παρουσίασε βελτίωση με την παρέλευση 3 μηνών. ...δείτε περισσότερα
Περιστατικό βελτίωσης Λεύκης

Περιστατικό βελτίωσης Λεύκης
Παρουσίασε βελτίωση με την παρέλευση 3 μηνών. ...δείτε περισσότερα
Περιστατικό βελτίωσης Λεύκης

Περιστατικό βελτίωσης Λεύκης
Παρουσίασε βελτίωση με την παρέλευση 3 μηνών. ...δείτε περισσότερα
Περιστατικό βελτίωσης Λεύκης

Περιστατικό βελτίωσης Λεύκης
Παρουσίασε βελτίωση με την παρέλευση 3 μηνών. ...δείτε περισσότερα
Περιστατικό βελτίωσης Λεύκης

Περιστατικό βελτίωσης Λεύκης
Παρουσίασε βελτίωση με την παρέλευση 3 μηνών. ...δείτε περισσότερα
Περιστατικό βελτίωσης Λεύκης

Περιστατικό βελτίωσης Λεύκης
Παρουσίασε βελτίωση με την παρέλευση 3 μηνών. ...δείτε περισσότερα
Περιστατικό βελτίωσης Λεύκης

Περιστατικό βελτίωσης Λεύκης
Παρουσίασε βελτίωση με την παρέλευση 3 μηνών. ...δείτε περισσότερα
Περιστατικό βελτίωσης Λεύκης

Μπορούμε να βαθμολογήσουμε την δραστηριότητα της λεύκης (την τάση για επέκταση των βλαβών που υπάρχουν ή την εμφάνιση νέων);

 

Ενεργός λεύκη

Δείκτης δραστηριότητας – ενεργότατος της λεύκης

(Vitiligo Disease Activity Score – VIDA)

Δραστηριότης της λεύκης

 

Περίοδος

 

VIDA SCORE

Ενεργός

1-6 εβδομάδες

4

Ενεργός

6 εβδομάδες - 3 μήνες

3

Ενεργός

3 μήνες - 6 μήνες

2

Ενεργός

6 μήνες - 12 μήνες

1

Σταθερή

1 χρόνο και περισσότερο

0

Σταθερή τουλάχιστον 1 χρόνο με αυτόματο επαναχρωματισμό

 

1 χρόνο και περισσότερο

-1

Η μείωση του score δείχνει καλύτερο έλεγχο της λεύκης

 


Πώς θα αντιληφθώ ότι ο γιατρός μου είναι ο κατάλληλος και αυτός που μπορεί να με βοηθήσει πραγματικά;

 1. Να του ζητήσετε να σας δείξει μέρος της δουλείας του των τελευταίων ετών (όχι 6 μήνες).

 2. Να του ζητήσετε να σας επιτρέψει να δείτε αρκετά περιστατικά (10-20 ή και περισσότερα) πως εξελίχθηκαν στην πορεία της θεραπείας, τεκμηριωμένα με φωτογραφίες πριν και μετά και όχι 1-2 φωτογραφίες που ίσως να κατέβηκαν από το internet.

 3. Να του ζητήσετε να σας εξηγήσει κατά πόσο θα μπορούσε να σας βοηθήσει για την δική σας περίπτωση:

α) να σταματήσει η επέκταση

β) να αρχίσει ο επαναχρωματισμός

γ) να διατηρηθεί ο επαναχρωματισμός, και

δ) να σας εξηγήσει τις πιθανές παρενέργειες στο άμεσο και στο απώτερο μέλλον

 

 1. Να του ζητήσετε να σας εξηγήσει:

α) με ποιο τρόπο θα σας βοηθήσει με την καθαρά δερματολογική αγωγή του προβλήματος σας

β) κατά πόσο είναι σε θέση να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα τον ψυχοσωματικό μηχανισμό (το έντονο ψυχοπιεστικό φαινόμενο που ήρθε ξαφνικά στη ζωή σας και που πιθανότατα προκάλεσε την λεύκη), και

γ) την σωματοψυχική επίδραση της λεύκης, που με την εικόνα της διαφορετικής όψης στον καθρέφτη, σας μείωσε την αυτοπεποίθηση και την ποιότητα της ζωής σας.


Πώς πρέπει να επιλέξω το είδος της θεραπείας μου με τον θεράποντα ιατρό μου;

Ο όρος ενδεδειγμένη θεραπεία 1ης, 2ης και 3ης γραμμής είναι καλός για την έκδοση στατιστικών αποτελεσμάτων σε ανακοινώσεις επιστημονικών περιοδικών και για όσους έχουν μικρή εμπειρία στο πρόβλημα της λεύκης. Η 20ετής εμπειρία μας στο αντικείμενο και τα 1800 περιστατικά που παρακολουθούμε μας υπαγορεύει την ενδεδειγμένη θεραπεία να την προσδιορίζουμε χωρίς «γραμμές» και «καλούπια», αλλά ανάλογα με:

α) το είδος της λεύκης και την φάση ανάπτυξης της

β) Την χρονική διάρκεια που έχουμε την νόσο

γ) Την ηλικία και το φύλο του ασθενούς

δ) Τις οικονομικές δυνατότητες του ασθενούς (η θεραπεία με καλλιέργεια μελανοκυττάρων η οποία θεωρείται η πλέον μοντέρνα σήμερα, κοστίζει τουλάχιστον 1000 Ευρώ για κάθε 50 cm2 επιφανείας λεύκης. Εφόσον δεν γίνονται στην Ελλάδα, εδώ θα πρέπει να υπολογίσουμε τα κόστη μετάβασης και διαμονής εκτός του προαναφερομένου κόστους της επέμβασης.

Για μας η θεραπεία πρέπει να είναι:

 • Ασφαλής

 • Ελάχιστα επεμβατική, (χρήση μηχανημάτων και επεμβάσεων)

 • Ανώδυνη

 • Οικονομική

Οι περισσότερο δύσκολες επεμβατικές, χρονοβόρες, πολυδάπανες και συχνά επικίνδυνες επιλογές που εξυπηρετούν μόνο τους θεράποντες, αποφεύγονται στο κέντρο μας διότι η εμπειρία μας υπαγορεύει ότι αυτές διακόπτονται σύντομα από τους ασθενείς οι οποίοι ταλαιπωρούνται και απογοητεύονται όταν η βελτίωση δεν είναι είτε η αναμενόμενη είτε η υποσχεθείσα. Τέτοιες θεραπείες που περιλαμβάνουν 2 μετακινήσεις την εβδομάδα επί 3, 6 ή και 9 μήνες είναι οικονομικά δυσβάσταχτες, ιδιαίτερα στις μέρες μας, και ανυπόφορα κουραστικές για τον ασθενή.

Στο κέντρο μας εδώ και δυο χρόνια ακλουθώντας τα πρωτόκολλα που προτείνουν έμπειρα Δερματολογικά  κέντρα όπως:

- University of Nottingham - San Gallicano Dermatologic Institute, IRCCS Rome, Italy - IPCC  International Federation of Pigment Cell Societies (Pan-American, European, Japanese & Asian),

εφαρμόζουμε τη φωτοθεραπεία κατ οίκον με μια εύχρηστη και αποτελεσματική συσκευή ΝΒ-UVB 311nmO συνδυασμός της φωτοθεραπείας κατ οίκον με την σύγχρονη  τοπική αγωγή με τα εξατομικευμένα γαληνικά μας σκευάσματα δίνουν τα φανταστικά αποτελέσματα  που βλέπετε στα περιστατικά μας.

 

Το σχήμα της φωτοθεραπείας είναι 2-3 φορές τη βδομάδα με επιλογή ημέρας και ώρας του ασθενούς για ένα διάστημα τριών μηνών. Ακολουθεί ένα διάστημα διακοπής για ένα μήνα και στην συνέχεια ακολουθεί ο 2ος κύκλος θεραπείας για όσο διάστημα χρειαστεί.

Η συσκευή αγοράζεται από τον ασθενή και χρησιμοποιείται για όλη την επιφάνεια του σώματος στο σπίτι, δεδομένου ότι η προσέλευσή του στο ιατρείο κρίνεται ασύμφορος.

Η πρόοδος του ασθενούς αξιολογείται αναλόγως της έκτασης και των ποσοστών επαναχρωματισμού πάντοτε με ψηφιακή απεικόνιση  και καθορίζεται  από  το πρωτόκολλο της αγωγής  που του δίνουμε εμείς , αφού γίνουν τα απαραίτητα τεστ βάσει του φωτοτύπου του και αφού προκαθορισθεί ο χρόνος έναρξης ή αλλιώς η δόση της ακτινοβολίας και η διάρκεια της αγωγής.

Το έμπειρο προσωπικό του κέντρου μας θα σας ενημερώσει πλήρως για τον τρόπο χρήσεως των συσκευών, τα  πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά την διάρκεια της θεραπείας και θα λάβετε τις απαραίτητες οδηγίες τόσο για τη χρήση όσο και για την σωστή λειτουργία της συσκευής, αλλά και την τήρηση των κανόνων της  διαδικασίας που είναι τόσο απλή και ακίνδυνη, ώστε μπορούν να την εφαρμόσουν παιδιά από ηλικίας 5 ετών.

Η ενημέρωση των ασθενών μας στη φωτοθεραπεία, αλλά και στον τρόπο λειτουργίας της, καθώς  όλα τα θέματα και οι απορίες σας    γενικότερα για το πρόβλημα της λεύκης όπως της

Α) Διάγνωσης
Β) Πρόληψης
Γ) Παθογένειας
Δ) Εξέλιξης
Ε) Επέκτασης
Ζ) Κληρονομικότητας,
Η) Ειδών θεραπείας
Θ) Παρενεργειών θεραπείας
Ι) Διατήρησης του αποτελέσματος  κτλ

γίνεται  στο κέντρο μας με υπευθυνότητα και συνέπεια.

Αυτό  διασφαλίζεται   από  βαθειά γνώση του αντικείμενου, την παρακολούθηση των παγκόσμιων  εξελίξεων, τη σωστή επικοινωνία που στηρίζεται σε μια σχέση εμπιστοσύνης ασθενούς-ιατρου με στόχο τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε ένα και μόνο αντικείμενο: τη λεύκη και όχι όλα τα άλλα δερματολογικά -αισθητικά προβλήματα και τη λεύκη.


Θα έχουν τα παιδιά μου Λεύκη;

1. Το 20% των νοσούντων αναφέρει ένα άτομο 'Α βαθμού συγγένειας που έχει λεύκη.

2. Τα παιδιά των νοσούντων στατιστικά έχουν πιθανότητα να νοσήσουν  6,0%

3. Άρα λοιπόν οι πιθανότητες να νοσήσουν είναι σχετικά μικρές.

Άλλοι παράγοντες που όταν συνυπάρχουν μπορεί ένα παιδί να νοσήσει ευκολότερα από λεύκη είναι:

1. Η συνύπαρξη μιας αυτοάνοσου  νόσου στα παιδιά ή στους γονείς που πάσχουν ήδη.

2. Τα τραύματα, η έντονη τριβή της καθημερινότητας που προκαλούν τo φαινόμενο Koebner.

3. Τα ηλιακά εγκαύματα.


Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει δερματοπάθειες όπως η λεύκη από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια;

Τι αισθάνονται λοιπόν οι ασθενείς με λεύκη  μόλις διαπιστώσουν ότι το ομοιόμορφο χρώμα του δέρματός  τους τώρα διακόπτεται από κάποιες λευκές κηλίδες και έτσι χάνεται κάτι που για τον καθένα μας είναι ξεχωριστό – η εμφάνιση μας!

Αλλάζει λοιπόν η εμφάνισή του κι ενώ συνεχίζει να αλλάζει, δεν μπορεί να κάνει τίποτα γι’αυτό πράγμα το οποίο τον οδηγεί σε πανικό. Το να δοκιμάζει να φανεί γενναίος και να πει ότι δεν ενοχλείται είναι μάταιο και δεν βοηθά ιδιαιτέρα.

Θλίψη

Κάθε είδος απώλειας προκαλεί θλίψη, πόσο μάλλον αν αυτή συνδέεται με την γενική εικόνα του εαυτού του που άλλαξε και για τον ίδιο αλλά και για τους άλλους;

Η οικογένεια και οι φίλοι που πιθανώς να θέλουν να τον στηρίξουν αλλά δεν ξέρουν με ποιον τρόπο και αισθάνονται περίεργα γιατί δεν είναι σίγουροι αν και τι θα έπρεπε να πουν. 

Φόβος

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα της λεύκης είναι ότι εμφάνιση αλλάζει συνεχώς. Πρέπει να μάθει να ζει με το φόβο της επιδείνωσης, ιδίως όταν η αλλαγή είναι ταχύτατη και απαιτείται άμεση προσαρμογή. Ψάχνουν  να βρουν στον περίγυρο τους ανθρώπους να τους αποδεχθούν γιατί ακόμη και οι ίδιοι δεν μπορούν  να αποδεχθούν τον εαυτό τους. Πολλές φορές διστάζουν, αλλά ακόμη περισσότερο διστάζουν να ζητήσουν τη  βοήθεια του γιατρού τους ή κάποιου άλλου είδους για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν καλύτερα την αλλαγή της εμφάνισης τους.

Θυμός

Εκτός από τη θλίψη και το φόβο, σε αρκετούς υπάρχει ένας έντονος θυμός. Γιατί συνέβη σε εμένα; Τι έκανα και το ζω αυτό; Δεν είναι δίκαιο αυτό που μου συμβαίνει, κτλ.

Αυτές είναι οι σκέψεις που περνούν καθημερινά από το μυαλό τους.

Ο θυμός είναι ένα δύσκολο συναίσθημα που αντιμετωπίζεται δύσκολα. Μερικοί  δεν ελέγχουν τον εαυτό τους και κατά συνέπεια στρέφουν το θυμό τους στον ίδιο τους τον εαυτό και αυτό είναι αυτοκαταστροφικό γιατί τους απομακρύνει από την οικογένεια και τους φίλους που θέλουν να τους στηρίξουν. 

Ενοχές

Νοιώθουν ενοχές γιατί αντιλαμβάνονται ότι το πρόβλημα τους είναι μόνο αισθητικό και δεν μπορούν να το αποδεχθούν και να συνεχίσουν τη ζωή τους. Νοιώθουν ένοχοι ακόμη κι όταν έχουν έναν γιατρό και μια οικογένεια που τους στηρίζει και νοιάζεται γι’ αυτούς. Παρόλα αυτά, συνεχίζουν να  νοιώθουν θλιμμένοι  και δεν έχουν  διάθεση ούτε την αγωγή τους να ακολουθήσουν.

Είναι καιρός λοιπόν να απομυθοποιηθεί η λεύκη και να μπορέσουν επιτέλους οι ασθενείς της να απελευθερωθούν και να επικοινωνήσουν ευκολότερα με τους ανθρώπους του περιβάλλοντός τους και επιτέλους να αφεθούν ελεύθερα στα χέρια κάποιου εξειδικευμένου γιατρού που μπορεί πραγματικά να τους βοηθήσει. Ο καιρός  της ολιγόλεπτης εξέτασης και η απροθυμία του γιατρού να τους ακούσει και όχι απλά να τους δουν έχει περάσει. Τώρα πια υπάρχουν τέτοιοι γιατροί που, αφού τους ακούσουν με υπομονή και αφουγκραστούν το βάρος της ψυχής τους, μπορούν υπεύθυνα να τους βοηθήσουν δερματολογικά και να αναλάβουν την ψυχολογική τους στήριξη.


Πρόληψη  λεύκης σε άτομα με ιστορικό λεύκης στην οικογένεια.

Στα άτομα αυτά έχουμε συνήθως προειδοποιητικά μηνύματα τα οποία είναι:

α) Εμφάνιση μόνιμου αποχρωματισμού μετά από γρατζουνιές...

β) Εμφάνιση σπίλου του Sutton  δηλαδή ενός μελαχρωματικού  σκούρου σπίλου με ένα λευκό  στεφανάκι  περιμετρικά.

γ) Η αύξηση των αντισωμάτων του θυρεοειδούς. 

Ακόμη γίνονται ειδικά τεστ που μελετούν τις συνθήκες ανάπτυξης των παιδιών και την ψυχοδιανοητική τους ανάπτυξη από τα οποία παίρνουμε πολλά χρήσιμα στοιχεία  για την πρόγνωση.


Πώς επιδρά το στρες στην επιδερμίδα;

Τα έντονα ψυχοπιεστικά φαινόμενα με την μορφή του επαγγελματικού, ψυχολογικού και κοινωνικού στρες  επιδρούν σε  πολλά  συστήματα  του  οργανισμού  και  στην  επιδερμίδα, έτσι οι στρεσογόνες καταστάσεις ενεργοποιούν την έκριση πολλών ουσιών  που μεταφέρονται μέσω των  νευροκυττάρων μεταξύ αυτών υπάρχουν οι  νευροδιαβιβαστές  όπως οι νοραδρεναλίνη, ντοπαμίνη και  αδρεναλίνη οι οποίες βρέθηκε να είναι σε πρόσφατες έρευνες εξαιρετικά υψηλές στις περιόδους επέκτασης της λεύκης όπου έχουμε σταδιακή εμφάνιση νέων βλαβών. Έτσι εξηγείται η επίδραση των ψυχοπιεστικών καταστάσεων στην επίδραση της επέκτασης της λεύκης.

Πρωταρχικός στόχος της ψυχοδερματολογικής αντιμετώπισης είναι ο προσδιορισμός της ποιότητας ζωής...

1) Ελέγχουμε  λοιπόν την  ποιότητα ζωής  του  ασθενούς  που  έχει την μεγαλύτερη σημασία γι’αυτόν διότι είναι το αποτέλεσμα στην αντίδραση του στην νέα εικόνα του εαυτού του στον καθρέφτη που αυτόματα επηρεάζει την ψυχική –σωματοκοινωνική – οικογενειακή  του ισσοροπιά. Ακόμη η αποτελεσματική θεραπεία που θα ακολουθήσει ο ασθενής συμβάλει άμεσα στην ποιότητα ζωής του.

2) Ελέγχουμε την σκάλα της αυτοπεποίθησης του ασθενούς με ειδικά τεστ για να δούμε πόσο έχει επηρεασθεί  η αυτοπεποίθηση του από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει συχνά με την λεύκη στις διαπροσωπικές του σχέσεις, στην δουλειά, την οικογένεια ,τον κοινωνικό περίγυρο.

3) Ελέγχουμε την επίδραση στην ψυχική του ισσοροπία, των σκέψεων που τον απασχολούν σε σχέση με  την εμφάνιση του, διότι αυτή ευθύνεται για την  κοινωνική διάκριση που βιώνουν κάποιοι από τους ασθενείς. Η λεύκη είναι αυτή που διακόπτει την ομοιομορφία του χρώματος της επιδερμίδας και επιφέρει  καταστροφικά αποτελέσματα στην εικόνα του ασθενούς.

4) Ελέγχουμε την επίδραση  της εκτίμησης της αρνητικής  εικόνας του σώματος του ασθενούς με λεύκη από τον ίδιο και κάνουμε εκτίμηση της συχνότητας των άσχημων σκέψεων (κατά την διάρκεια της ημέρας και των διαφόρων φάσεων της ζωής του) που τον απασχολούν  εξαιτίας της εικόνας του σώματος του.

5) Ελέγχουμε την  επίδραση της λεύκης  στα χαρακτηριστικά  της προσωπικότητας  του  ασθενούς  σε σχέση με την κοινωνικότητα, ενεργητικότητα, θετικά συναισθήματα, το άγχος τις φιλοδοξίες κτλ.

6) Ελέγχουμε τις συνθήκες και τους σταθμούς της ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης του  ασθενούς   από την γέννηση μέχρι την ημέρα της εξέτασης  ( συνθήκες κύησης – τοκετού- εκπαίδευση και επιδόσεις στα διάφορα στάδια της εφηβείας και σεξουαλική ζωή-σημαντικά γεγονότα ψυχοδιανοητικής ανάπτυξης).

7) Ελέγχουμε τα ψυχοπιεστικά γεγονότα του παρελθόντος ξεκινώντας από την περίοδο  της λεύκης μέχρι και την ημέρα της επίσκεψης.

8) Ελέγχουμε την ποιότητα του ύπνου διότι σε μελέτη που ανακοινώσανε σε δερματολογικό περιοδικό (European Journal of Dermatology)   Μάρτιος  2008  με  την πανεπιστημιακή  ψυχιατρική  κλινική του πανεπιστημίου της Λάρισας Ο. Μουζάς, Π. Τσόγκας,  Μ. Παπαλιάγκα αποδείξαμε ότι οι ασθενείς με λεύκη   παρουσιάζουν  διαταραχές του ύπνου ιδιαίτερα στην εφηβική και παιδική ηλικία  με την εμφάνιση παραυπνιών.  Οι παραυπνίες ( νυχτερινοί εφιάλτες, φαντασιώσεις, φοβίες,  υπνοβασία κτλ.) λόγω της έκρηξης κατεχολαμινών οι οποίες  έχουν σχέση με την αιτιοπαθογένεια  της λεύκης και την επέκτασή της.


Πώς αντιμετωπίζετε εσείς στο ψυχοδερματολογικό σας κέντρο την λεύκη;

 

Δερματολογική αντιμετώπιση

Η δερματολογική αγωγή γίνεται με γαληνικά φάρμακα και είναι εξατομικευμένη θεραπεία.

Τι είναι τα γαληνικά φάρμακα;

Είναι φάρμακα που φτιάχνονται από πρώτες ύλες ακριβώς όπως και στη βιομηχανία, μόνο που το φάρμακο φτιάχνεται αποκλειστικά για τον συγκεκριμένο ασθενή και για το συγκεκριμένο σημείο του σώματος που έχει το πρόβλημα.  Έτσι, με μια συντονισμένη  συνεργασία μεταξύ γιατρού και φαρμακοποιού  αυξάνουμε την βελτίωση του θεραπευτικού αποτελέσματος.

Παρασκευάζουμε  γαληνικά φάρμακα χρησιμοποιώντας ως πρώτες ύλες, ουσίες του φαρμακείου της φύσης οι οποίες, αποδεδειγμένα σύμφωνα με παλιές  αλλά και πρόσφατες έρευνες, προάγουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων . Οι ουσίες αυτές αυξάνουν την αντιοξειδωτική ικανότητα του ανοσοποιητικού εξουδετερώνοντας  τις ελεύθερες ρίζες πράγμα που θεωρείται κλειδί στην θεραπεία της λεύκης. Τέτοιες ουσίες είναι η κουρκουμίνη, η καψαϊκίνη το μαύρο πιπέρι, το  λινέλαιο, κτλ.

Ψυχολογική στήριξη

Η ψυχοδερματολογική προσέγγιση στηρίζεται στις  μεθόδους τις ψυχολογικής στήριξης, δεδομένου ότι η  λεύκη αφήνει τα σημάδια της, όχι μόνο στο σώμα, αλλά και στην ψυχή  των ασθενών. Έτσι, το άγχος και η ντροπή εξαιτίας της διαφορετικότητας, μειώνει την ποιότητα ζωής και οδηγεί στην κοινωνική απομόνωση, ενώ σε πολλές περιπτώσεις προκαλεί σοβαρά ψυχολογικά σύνδρομα και αυξάνει το συνολικό αριθμό ευτυχώς μικρό  των ασθενών που εμφανίζουν ψυχιατρική κλινική εικόνα. Πρόσφατες ανακοινώσεις  (Alain Taieb - Mauro Picardo) Ιανουάριος 2013 ανεβάζουν  την ψυχιατρική νοσηρότητα στον  ασθενή με λεύκη στο 30% στην Δυτική Ευρώπη στα άτομα με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα και στο 75% στην Ινδία οπού το δέρμα των ασθενών είναι σαφώς  σκουρότερο.

Σημαντικό κομμάτι της θεραπείας στο κέντρο μας είναι η βελτίωση της ψυχολογίας του ασθενή.

Στη λεύκη βλέπουμε καθαρά την επίδραση  της ψυχής στην εξέλιξη της νόσου. Στην  έναρξη  της  λεύκης  μια   έντονη  ψυχοπιεστική   κατάσταση όπως  ένας  θάνατος , μια ερωτική απογοήτευση, ένα διαζύγιο, ένα τροχαίο αποτελεί την ψυχοσωματική φάση  όπου η ψυχή  προσβάλλει το δέρμα .Στη συνέχεια η εικόνα της δυσμορφίας  που φέρνει τον πανικό του ασθενούς προκαλεί την επέκταση της λεύκη αποτελεί  την σωματοψυχική φάση.


Ποια είναι τα βασικά πράγματα που πρέπει να ξέρουν αυτοί που έχουν λεύκη

Φαινόμενο Koebner

Το φαινόμενο Koebner πρόκειται για μια διαπίστωση που έκανε ο Η. Koebner τον 19ο αιώνα όταν διαπίστωσε ότι το δέρμα των ασθενών με λεύκη δεν ήταν ιστολογικά φυσιολογικό. Αυτό, διότι η συνεχής τριβή και  ο τραυματισμός αύξαναν την απελευθέρωση νευροπεπτιδίων – ουσιών τοξικών για τα μελανοκύτταρα με αποτέλεσμα την εμφάνιση νέων βλαβών ή την επέκταση της λεύκης ή της ψωρίασης.

Έτσι, στις περιοχές με χρόνια τριβή όπως οι περιοχές που σχετίζονται με στενά  ρούχα, και  διάφορα αξεσουάρ όπως  η χρήση του τρίφτη στο  μπάνιο, το ακουστικό του τηλεφώνου, το ποντίκι του υπολογιστή  κτλ., έχουμε μηχανικό τραυματισμό και εμφάνιση νέων βλαβών.

Το ανθρώπινο δέρμα εκτίθεται καθημερινά σε πολλούς περιβαλλοντικούς παράγοντες  με σημαντικότερο των παράγοντα  της ηλιακής ακτινοβολίας που τον αποφεύγουμε με την σωστή χρήση αντηλιακού.   

Το αντηλιακό το φοράμε 20 λεπτά πριν τη έξοδό μας και το ανανεώνουμε ανά 2 ώρες.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε αντηλιακό νέας γενιάς με διάρκεια ζωής 4- 6 ώρες, πράγμα το οποίο μειώνει το βαθμό επαναληψημότητας της αντηλιακής προστασίας. Χρησιμοποιούμε βέβαια, φαρμακοτεχνικές μορφές ευαπορόφητες και εύχρηστες  όπως τα διάφορα σπρέι και λοσιόν και όχι τις παχύρρευστες κρέμες διότι η επαναληψημότητα μ’ αυτές είναι αδύνατη.

2 πράγματα λοιπόν πρέπει να θυμούνται όσοι έχουν λεύκη.

- Το φαινόμενο Koebner δηλαδή την αντίδραση του δέρματος από τον τραυματισμό την  τριβή και  τον ήλιο - γιατί αυτοί είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες επέκτασης της λεύκης.

- Την προστασία του οργανισμού μας από την ηλιακή ακτινοβολία, το κάπνισμα, διάφορες χημικές ενώσεις της διατροφής μας, το έντονο στρες, και άλλα που προκαλούν βλάβες στις κυτταρικές δομές.


Τι ακριβώς είναι η λεύκη;

Λεύκη είναι μια επίκτητη  διαταραχή της μελάχρωσης που έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση λευκών κηλίδων στην επιφάνεια του δέρματος. Προκαλείται από την προοδευτική καταστροφή ή αδρανοποίηση των μελανοκυττάρων που βρίσκονται στο βάθος της επιδερμίδας και που είναι υπεύθυνα για των χρωματισμό των  επιφανειακών κυττάρων της επιδερμίδας.  Επιδημιολογικά, το ένα τοις εκατό των  Ευρωπαίων, το ένα τοις εκατό των  Αμερικανών, και το 8,8 τοις εκατό  των Μεξικανών, των Ινδών και των Ιαπώνων, πάσχουν από λευκή.  Από αυτούς, το 50 τοις εκατό των ασθενών εμφανίζουν λεύκη σε ηλικία  μικρότερη των 20 ετών  και το 25 τοις εκατό  σε ηλικία  μικρότερη των 8  ετών. Στατιστικά, εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες αλλά αυτό είναι  πλασματικό καθότι οι άνδρες δυσκολότερα πηγαίνουν στον γιατρό. Ανήκει στις αυτοάνοσες παθήσεις (δηλαδή σε παθήσεις που ο οργανισμός μόνος του καταστρέφει κάποια αντισώματα του, τα οποία μέχρι τώρα τα αναγνώριζε σαν δικά του) και συχνά συνυπάρχει με άλλες αυτοάνοσες παθήσεις όπως είναι η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, η ψωρίαση, η ρευματοειδής αρθρίτιδα κτλ. Η πορεία τις ασθένειας είναι απρόβλεπτη και η ανταπόκριση του ασθενή στην θεραπεία ποικίλει.

 

 Ο ψυχολογικός όμως αντίκτυπος της λεύκης είναι σημαντικός ιδίως για νέους ανθρώπους και πολύ μεγαλύτερος όταν ο αποχρωματισμός είναι στο πρόσωπο. Η παραμόρφωση που προκαλεί η λεύκη μειώνει την ποιότητα ζωής και προκαλεί:

 • Αύξηση του άγχους
 • Αίσθημα ντροπής και διαφορετικότητας
 • Χαμηλή αυτοεκτίμηση ιδίως σε ασθενείς με λιγότερο ισχυρό εγώ.

Περιστατικά μικρού αγοριού με Λεύκη Περιστατικά μικρού αγοριού με Λεύκη

Περιστατικά μικρού αγοριού με Λεύκη Περιστατικά μικρού αγοριού με Λεύκη

Περιστατικά μικρού αγοριού με Λεύκη Περιστατικά μικρού αγοριού με Λεύκη

Περιστατικά μικρού αγοριού με Λεύκη Περιστατικά μικρού αγοριού με Λεύκη

Περιστατικά μικρού αγοριού με Λεύκη Περιστατικά μικρού αγοριού με Λεύκη

Περιστατικά μικρού αγοριού με Λεύκη Περιστατικά μικρού αγοριού με Λεύκη

Περιστατικά μικρού αγοριού με Λεύκη Περιστατικά μικρού αγοριού με Λεύκη

Περιστατικά μικρού αγοριού με Λεύκη Περιστατικά μικρού αγοριού με Λεύκη

1) Πως πρέπει να επιλέξω το είδος της θεραπείας μου με τον θεράποντα ιατρό μου?

Ο όρος ενδεδειγμένη θεραπεία 1ης, 2ης και 3ης γραμμής είναι καλός για την έκδοση στατιστικών αποτελεσμάτων σε ανακοινώσεις επιστημονικών περιοδικών και για όσους έχουν μικρή εμπειρία στο πρόβλημα της λεύκης. Η 20ετής εμπειρία μας στο αντικείμενο και τα 1200 περιστατικά που παρακολουθούμε μας υπαγορεύει την ενδεδειγμένη θεραπεία να την προσδιορίζουμε χωρίς «γραμμές» και «καλούπια», αλλά ανάλογα με:

α) το είδος της λεύκης και την φάση ανάπτυξης της

β) Την χρονική διάρκεια που έχουμε την νόσο

γ) Την ηλικία και το φύλο του ασθενούς

δ) Τις οικονομικές δυνατότητες του ασθενούς (η θεραπεία με καλλιέργεια μελανοκυττάρων η οποία θεωρείται η πλέον μοντέρνα σήμερα, κοστίζει τουλάχιστον 1000 Ευρώ για κάθε 50 cm2 επιφανείας λεύκης. Εφόσον δεν γίνονται στην Ελλάδα, εδώ θα πρέπει να υπολογίσουμε τα κόστη μετάβασης και διαμονής εκτός του προαναφερομένου κόστους της επέμβασης.

Για μας η θεραπεία πρέπει να είναι:

 • Ασφαλής

 • Ελάχιστα επεμβατική, (χρήση μηχανημάτων και επεμβάσεων)

 • Ανώδυνη

 • Οικονομική

Οι περισσότερο δύσκολες επεμβατικές, χρονοβόρες, πολυδάπανες και συχνά επικίνδυνες επιλογές που εξυπηρετούν μόνο τους θεράποντες, αποφεύγονται στο κέντρο μας διότι η εμπειρία μας υπαγορεύει ότι αυτές διακόπτονται σύντομα από τους ασθενείς οι οποίοι ταλαιπωρούνται και απογοητεύονται όταν η βελτίωση δεν είναι είτε η αναμενόμενη είτε η υποσχεθείσα. Τέτοιες θεραπείες που περιλαμβάνουν 2 μετακινήσεις την εβδομάδα επί 3, 6 ή και 9 μήνες είναι οικονομικά δυσβάσταχτες, ιδιαίτερα στις μέρες μας, και ανυπόφορα κουραστικές για τον ασθενή.

Αυτό δεν σημαίνει ότι στο κέντρο μας δεν διαθέτουμε την τεχνογνωσία και την υποδομή για την εφαρμογή θεραπευτικών επιλογών όπως η φωτοθεραπεία NB UVB, UVA, UVB αλλά αυτό γίνεται μόνο όταν μετά την παρέλευση εξαμήνου η βελτίωση των ασθενών δεν είναι η βέλτιστη. Η επιλογή της φωτοθεραπείας σαν 2η λύση είναι αποτέλεσμα των εξής παραγόντων:

α) Οι ασθενείς μας είναι από όλα τα σημεία της Ελλάδος και το εξωτερικό (άρα οι συχνές μετακινήσεις είναι αδύνατες)

β) Το κόστος θεραπείας είναι υψηλό

γ) Έχουμε διαπιστώσει ότι οι παρενέργειες που διαπιστώθηκαν σε ασθενείς που υποβλήθηκαν αλλού σε φωτοθεραπεία ήταν σε πολλές περιπτώσεις ανεπανόρθωτες. Οι παρενέργειες των UVA-UVB αλλά και της NB UVB (που θεωρείται λιγότερο επικίνδυνη) είναι εξάλλου γνωστές, τόσο οι άμεσες, όσο και οι μακροπρόθεσμες.

Μακροπρόθεσμες παρενέργειες

 • Φωτογήρανση

 • Πιθανή καρκινογένεση (άγνωστο σε ποιο ποσοστό)

Άμεσες παρενέργειες

 • Ερύθημα (έγκαυμα) σε 50,8% των ασθενών

 • Φουσκάλες με πιθανότητα φαινομένου Koebner (δηλαδή ίσως και επέκτασης των βλαβών) σε 45,2% των ασθενών

 • Μολύνσεις των οφθαλμών και ιογενείς μολύνσεις σε ποσοστό 72%

 • Υπέρχρωση του δέρματος σε 37,9% των ασθενών.( Fedman et al (έτος); Rupa Pugashetti, Shilpa Gattu (2010)**********

Άλλες παρενέργειες

 • Καταρράκτης σε άτομα ηλικίας 28 ετών. Προσωπική διαπίστωση από κακή χρήση προστατευτικών γυαλιών.

 • Μετά τον επαναχρωματισμό που είναι τις τάξεως του 55%, παρουσιάζουν απώλεια των περιοχών επαναχρωματισμού μετά την παρέλευση ενός έτους κατά ποσοστό 24%

2) Πως θα αντιληφθώ ότι ο γιατρός μου είναι ο κατάλληλος και αυτός που μπορεί να με βοηθήσει πραγματικά;

 1. Να του ζητήσετε να σας δείξει μέρος της δουλείας του των τελευταίων ετών (όχι 6 μήνες).

 2. Να του ζητήσετε να σας επιτρέψει να δείτε αρκετά περιστατικά (10-20 ή και περισσότερα) πως εξελίχθηκαν στην πορεία της θεραπείας, τεκμηριωμένα με φωτογραφίες πριν και μετά και όχι 1-2 φωτογραφίες που ίσως να κατέβηκαν από το internet.

 3. Να του ζητήσετε να σας εξηγήσει κατά πόσο θα μπορούσε να σας βοηθήσει για την δική σας περίπτωση:

α) να σταματήσει η επέκταση

β) να αρχίσει ο επαναχρωματισμός

γ) να διατηρηθεί ο επαναχρωματισμός, και

δ) να σας εξηγήσει τις πιθανές παρενέργειες στο άμεσο και στο απώτερο μέλλον


 1. Να του ζητήσετε να σας εξηγήσει:

α) με ποιο τρόπο θα σας βοηθήσει με την καθαρά δερματολογική αγωγή του προβλήματος σας

β) κατά πόσο είναι σε θέση να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα τον ψυχοσωματικό μηχανισμό (το έντονο ψυχοπιεστικό φαινόμενο που ήρθε ξαφνικά στη ζωή σας και που πιθανότατα προκάλεσε την λεύκη), και

γ) την σωματοψυχική επίδραση της λεύκης, που με την εικόνα της διαφορετικής όψης στον καθρέφτη, σας μείωσε την αυτοπεποίθηση και την ποιότητα της ζωής σας.

Αν διαπιστώσετε ότι όντως αυτά είναι «ψιλά γράμματα» για αυτόν που έχετε απέναντί σας, δεν είναι αυτός ο κατάλληλος για σας. Φροντίστε να τον αλλάξετε.


3) Μπορούμε να βαθμολογήσουμε την δραστηριότητα της λεύκης (την τάση για επέκταση των βλαβών που υπάρχουν ή την εμφάνιση νέων);

Ενεργός λεύκη

Δείκτης δραστηριότητας – ενεργότατος της λεύκης

(Vitiligo Disease Activity Score – VIDA)

Δραστηριότης της λεύκης


Περίοδος


VIDA SCORE

Ενεργός

1-6 εβδομάδες

4

Ενεργός

6 εβδομάδες - 3 μήνες

3

Ενεργός

3 μήνες - 6 μήνες

2

Ενεργός

6 μήνες - 12 μήνες

1

Σταθερή

1 χρόνο και περισσότερο

0

Σταθερή τουλάχιστον 1 χρόνο με αυτόματο επαναχρωματισμό


1 χρόνο και περισσότερο

-1

Η μείωση του score δείχνει καλύτερο έλεγχο της λεύκης


Περιοδικό "Αρμονία"

 


Πώς αντιμετωπίζουμε τη λεύκη στο Ψυχοδερματολογικό μας κέντρο;

Συνδυάζουμε τις ψυχολογικές παρεμβάσεις που αφορούν την αυτοπεποίθηση, την ποιότητα ζωής και τις διαπροσωπικές σχέσεις των ασθενών με λεύκη, με την εξατομικευμένη γαληνική φαρμακευτική αγωγή. 1. Πώς αντιμετωπιζεται η λεύκη στο κέντρο μας;2. Γιατί η δερματολογική αγωγή γίνεται με Γαληνικα φάρμακα (τι είναι τα Γαληνικά φάρμακα);3. Ποιά είναι η δερματολογική αγωγή;4. Πώς γίνεται η ψυχοδερματολογική προσέγγιση;

Η δερματολογική αγωγή γίνεται με γαληνικά φάρμακα και είναι εξατομικευμένη θεραπεία. Τι είναι τα γαληνικά φάρμακα;

Είναι φάρμακα που φτιάχνονται από πρώτες ύλες ακριβώς όπως και στη βιομηχανία, μόνο που το φάρμακο φτιάχνεται αποκλειστικά για τον συγκεκριμένο ασθενή και για το συγκεκριμένο σημείο του σώματος που έχει το πρόβλημα. Έτσι με μια συντονισμένη συνεργασία μεταξύ γιατρού και φαρμακοποιού πετυχαίνουμε την βελτίωση του θεραπευτικού αποτελέσματος.

Η μεν δερματολογική αγωγή του κέντρου, σε αντίθεση με τις κλασσικές αγωγές της λεύκης (με κορτιζόνη και ανοσοκατασταλτικά με τις γνωστές παρενέργειες), στηρίζεται στα γαληνικά φάρμακα τα οποία παρασκευάζουμε χρησιμοποιώντας ως πρώτες ύλες, ουσίες του φαρμακείου της φύσης. Οι ουσίες αυτές είναι αποδεδειγμένα πολύτιμες για την θεραπεία της λεύκης σύμφωνα με καταξιωμένες αλλά και πιο πρόσφατες έρευνες καθώς αυξάνουν την αντιοξειδωτική ικανότητα του ανοσοποιητικού εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες (προϊόντα δηλαδή του μεταβολισμού που παράγονται στον οργανισμό μας καθημερινά από την ηλιακή ακτινοβολία, το κάπνισμα, από διάφορες ουσίες που περιέχονται στις τροφές με αποτέλεσμα το οξειδωτικό στρες, δηλαδή τη ραγδαία αύξηση αυτών στον οργανισμό μας) πράγμα που θεωρείται κλειδί στην θεραπεία της λεύκης. Τέτοιες ουσίες είναι η κουρκουμίνη, το μαύρο πιπέρι, το λινέλαιο, η καψαϊκίνη κτλ.

Η δε ψυχοδερματολογική προσέγγιση στηρίζεται στις μεθόδους τις ψυχολογικής στήριξης, δεδομένου ότι η λεύκη αφήνει τα σημάδια της, όχι μόνο στο σώμα, αλλά και στην ψυχή των ασθενών. Έτσι, το άγχος και η ντροπή εξαιτίας της διαφορετικότητας, μειώνει την ποιότητα ζωής και οδηγεί στην κοινωνική απομόνωση, ενώ σε πολλές περιπτώσεις προκαλεί σοβαρά ψυχολογικά σύνδρομα και αυξάνει το συνολικό αριθμό των ασθενών που εμφανίζουν ψυχιατρική κλινική εικόνα.

Ο πλέον καταξιωμένος στο θέμα της λεύκης Thomas B. Fitzpatrick MD PhD τονίζει σε άρθρο του στο American Vitiligo Research Foundation, ότι είναι πλέον μύθος να πιστεύουμε ότι η λεύκη είναι ανίατη πάθηση δεδομένου ότι σε μεγάλο ποσοστό ασθενών, τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι καταπληκτικά.

 


ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ Η ΛΕΥΚΗ;

Όταν έχουμε μια απλή ισχυαλγία ή μια οποιαδήποτε απλή φλεγμονή και κάνουμε μια φαρμακευτική αγωγή συνήθως την 10 ημέρα ή την 15 ημέρα  θεραπευόμαστε πλήρως. Με αυτό το σκεπτικό, η λεύκη, δεν θεραπεύεται πλήρως σε 15 ήμερες.

Δείτε όμως τα παρακάτω 40 περιστατικά που δείχνουν τη βελτίωση της λεύκης σε μια 3 μήνη

ή 5 μήνη, συνδυασμένη αγωγή, τοπική και από του στόματος, χωρίς laser και φωτοθεραπείες 

(δύσκολες πολυδάπανες ή συχνά πολύ επικίνδυνες αγωγές ) και αποφασίστε μόνοι σας αν θεραπεύετε ή όχι. Είμαι στην διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Νέες Απόψεις της χρονιά που πέρασε (2012)

Στην χρονιά του 2012 που μας πέρασε, 3 παγκόσμιες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη όπου, εκπροσωπώντας την χώρα μας ως προσκεκλημένος των Ενώσεων Δερματολόγων που ασχολούνται με την λεύκη και το μελάνωμα, παρακολούθησα τις νέες εξελίξεις της θεραπείας της λεύκης.

Θα μεταφέρω λοιπόν σε εσάς που ενδιαφέρεστε για αυτήν την κοινωνική νόσο, τις εμπειρίες μου για τα νέα δεδομένα που πραγματικά αρχίζουν να βάζουν κάποια κομμάτια του παζλ στην σωστή τους θέση. Τα κομμάτια ωστόσο, είναι πολλά και θέλει μεγάλη προσπάθεια για να φανεί ολόκληρη η εικόνα της ιδανικής αγωγής για την λεύκη.

Γίνονται έρευνες σε πολλά ειδικά ερευνητικά κέντρα λεύκης στην Ιταλία - Γαλλία - Κίνα - Κορέα - Ινδία και Αμερική οπού ο στόχος των ερευνητών εντοπίζεται:

1. Στην πλήρη διερεύνηση της παθογένειας της λεύκης.

2. Στην εύρεση μιας θεραπείας με αποτελέσματα διαχρονικά (μειονέκτημα όλων των αγωγών του 2010)

3. Προστασία των ασθενών από παράγοντες επέκτασης της  πάθησης.

4. Πρόληψη της νόσου και έγκαιρη  διάγνωση της.

5. Εξασφάλιση των κλασικών χαρακτηριστικών μιας αγωγής. Δηλαδή να είναι αποτελεσματική, ακίνδυνη, ανώδυνη, εύκολη και χαμηλού κόστους.

Νέες επιδημιολογικές μελέτες για την Λεύκη.

Δυστυχώς για την λεύκη οι διεθνής επιδημιολογικές μελέτες που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια είναι λίγες.

Στις τελευταίες επισημαίνονται τα παρακάτω:

 • Η λεύκη επηρεάζει το 0,5-4% του παγκόσμιου πληθυσμού.
 • Η νόσος γενικά ξεκινά μεταξύ των ηλικιών 2 και 40 χρόνων.
 •  Σε μια μελέτη στην Ολλανδία, το 50% των ασθενών ανέφερε την εμφάνιση της λεύκης πριν την ηλικία των 20 χρόνων.
 • Η συχνότητα των κρουσμάτων της νόσου ανέρχεται από 0,1% έως 8,8% ανά τον κόσμο. Το υψηλότερο ποσοστό έχει καταγραφεί στην Ινδία, το Μεξικό και την Ιαπωνία.
 • Οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά και των δυο φύλων επηρεάζονται ισόποσα.
 • Ο μεγαλύτερος αριθμός των αναφορών είναι μεταξύ των γυναικών.
 • 50% των ασθενών εμφανίζει την Λεύκη πριν την ηλικία των 20.
 • 25% των ασθενών εμφανίζει την Λεύκη πριν την ηλικία των 8.

Κατηγορίες επιδημιολογικών ερευνών

Περιγραφική επιδημιολογία (ποσοστό, επικράτηση μελέτη 1 του Haves ).

Αναλυτική επιδημιολογία (Παράγοντες, Σχετικοί κίνδυνοι, ποσοστά πιθανοτήτων).

Κλινική επιδημιολογία (Φυσικό ιστορικό και πρόγνωση ).

Φαινόμενο Koebner

Πολλές ανακοινώσεις έγιναν για το φαινόμενο Koebner που θεωρήθηκε σημαντικό για την εξέλιξη αλλά και για την κατάταξη του τύπου της λεύκης.

Τι είναι Koebner; Το δέρμα των ασθενών με λεύκη είναι κλινικά φυσιολογικό,  ιστολογικά όμως παθολογικό.  Έτσι η συνεχής τριβή και ο τραυματισμός  αυξάνουν την απελευθέρωση βλαβερών νευροπεπτιδίων τα οποία πιθανόν προκαλούν  απώλεια  μελανοκυττάρων  που σημαίνει  εμφάνιση  νέων  βλαβών. Αυτή λοιπόν η ισομορφική (ίση και από τις δυο μεριές) αντίδραση του δέρματος είναι το φαινόμενο Koebner.

Έγινε κατηγοριοποίηση των 3 τύπων του φαινόμενου του Kοebner που ουσιαστικά ενδιαφέρον παρουσιάζει ο 2ος τύπος που διαχωρίζεται σε 2 μορφές.

 1. Τον αποχρωματισμό  που εμφανίζεται σε περιοχές που δέχονται τριβή (αγκωνές – γόνατα).
 2. Τον αποχρωματισμό σε περιοχές με χρόνια τριβή. Όπως οι περιοχές χρόνιας τριβής που σχετίζονται με τα ρούχα, αξεσουάρ, χρήση τρίφτη του μπάνιου, ακουστικού του τηλεφώνου, η καθημερινή επάλειψη του αντηλιακού, το  ποντίκι του Η/Υ με  αποτέλεσμα τον μηχανικό τραυματισμό και την εμφάνιση νέων βλαβών.

Το ανθρώπινο δέρμα εκτίθεται καθημερινά σε πολλούς περιβαλλοντικούς παράγοντες μεταξύ αυτών και η επιβλαβής επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας που την αποφεύγουμε με την σωστή χρήση αντηλιακών.

Δυστυχώς η σημαντικότητα των μηχανικών τραυματισμών αμελείται και αυτό συνεπάγεται την εμφάνιση νέων βλαβών άρα επέκταση της λεύκης.

S. Moretti  iccc 2011 Bordeaux – 22/9/2011

 

Πρόληψη της λεύκης σε άτομα με ιστορικό λεύκης στην οικογένεια

Πιθανότατα έχουμε προειδοποιητικά σήματα έναρξης λεύκης:

 • Όταν υφίσταται ιστορικό λεύκης στην οικογένεια
 • Όταν εμφανιστεί μόνιμος αποχρωματισμός μετά από γρατσουνιές σε παιδιά
 • Όταν υπάρχει αλώδης σπίλος ή σπίλος του Sutton
 • Όταν συνυπάρχουν και αντισώματα του θυρεοειδούς

K Ezze dine - A. Diallo et all   Br. J Dermatology  165(1) :44 – 49 2011

Ψυχιατρική Μελέτη

Η ψυχιατρική μελέτη που έγινε αφορούσε:

 • Την Ποιότητα ζωής
 • Τους Κοινωνικούς παραμέτρους
 • Την Αυτοπεποίθηση
 • Τα ψυχοπιεστικά φαινόμενα των ασθενών με λεύκη.

 Η μελέτη έγινε με ειδικά ερωτηματολόγια (κατά περίπτωση).

 1. Βρέθηκε, όσον αφορά την ποιότητα ζωής και τους κοινωνικούς παραμέτρους η παρουσία αυτοάνοσων δεικτών ήταν ανάλογη με την επιφάνεια της λεύκης, το άγχος των ασθενών (στις διαπροσωπικές τους σχέσεις), της εμμονής και της φοβίας τους.
 2. Δόθηκε μεγάλη προτεραιότητα στην καλή συνεργασία ασθενούς και ιατρού για την σωστή επίδραση των ψυχολογικών παρεμβάσεων που αφορούν την ποιότητα ζωής  και τις διαπροσωπικές σχέσεις των ασθενών με λεύκη.

Taied et all. Artile firt published online Mar 2009 10.1111.

 

Μήνυμα ελπίδας

Εντύπωση προκάλεσε η ομιλία του ασθενούς (υπήρχε ημέρα όπου παρευρίσκοντο ασθενείς με λεύκη από όλο τον κόσμο) ο όποιος ήταν νέγρος και είχε εμφανέστατα τα σημάδια της λεύκης στο πρόσωπο του.

Κράτησε όμως καθ’ όλη την διάρκεια της ομιλίας το ενδιαφέρον των ακροατών και αποθεώθηκε στο τέλος της ομιλίας που προσπάθησε να πείσει τους ασθενείς με λεύκη να ζήσουν καλύτερα την ζωή τους.

 

Ζήστε καλύτερα τη ζωή σας (Lee Thomas)

Εμφάνισα την πρώτη κηλίδα στο κεφάλι μου και όπως ακριβώς μια κακή σκέψη, «διαδόθηκε» και κατέλαβε τελικά ολόκληρο το σώμα μου. Καταρχάς ήμουν σε κατάσταση αλλοφροσύνης. Ήμουν προβληματισμένος κι έλεγα «γιατί εγώ, γιατί τώρα». Κατόπιν άρχισα να αναρωτιέμαι τί έβλεπαν οι άνθρωποι όταν με κοιτούσαν. Με έβλεπαν άραγε ακόμα φυσιολογικό; Ή έβλεπαν ένα τέρας. Θα έσφιγγαν το χέρι μου ή θα έστριβαν το κεφάλι προς την άλλη πλευρά; Μήπως να κρυφτώ; Ήταν σκληρό. Κατόπιν μια ημέρα η καταστροφή μετατράπηκε σε δύναμη. Αυτό που θεωρούσα αδυναμία έγινε ομορφιά. Η αντίθεση του χρώματος ήταν εκπληκτική και φοβερά όμορφη. Κατόπιν κατάλαβα τι ακριβώς έβλεπαν οι άνθρωποι όταν με κοιτούσαν. Έβλεπαν ένα δυνατό, υπερήφανο, ακέραιο και τίμιο άντρα. Έβλεπαν έναν σκληρά εργαζόμενο και έναν καλό πολίτη, έναν αγαπητό γείτονα, έναν αδελφό και γιο. Είδαν ένα καλό άτομο που έστεκε υπερήφανο. ΉΞΕΡΑ ότι τα έβλεπαν όλα αυτά... ΕΠΕΙΔΗ ΜΕ ΚΟΙΤΑΖΑΝ. 

Γεια σας!! Το όνομά μου είναι Lee Thomas και η αποστολή μου εδώ είναι απλή. Θέλω να σας εμπνεύσω για να ζήσετε καλύτερα τη ζωή σας. Επειδή η ζωή ΕΙΝΑΙ το υπέρτατο ΔΩΡΟ. Έχω πάει σε ολόκληρη τη χώρα, μιλώντας σε ομάδες όλων των ταξεων εξιστορώντας την κατάστασή μου. Και είναι κάτι πολύ περισσότερο από την ιστορία ενός τύπου που υποφέρει από μια καταστροφική ασθένεια. Όλοι έχουμε καταστάσεις που πρέπει να ξεπεράσουμε. Η ιστορία μου είναι ένα ζωντανό παράδειγμα χωρίς όρια. Όλοι έχουμε κάτι που πιστεύουμε θα μας κρατήσει πίσω… ότι θα εμποδίσει την επιτυχία μας. Μερικοί άνθρωποι είναι πάρα πολύ μεγάλοι ή πάρα πολύ μικροί. Υπάρχουν σωματικές  δυσμορφιες όλων των μορφών και των μεγεθών. Μερικοί από εσάς μπορεί να είναι όπως κι εγώ, άλλοι παραμένουν κρυμμένοι. Όποιος κι αν είναι ο λόγος που δεν αρπάζεται τη ζωή, και να τη ζήσετε όπως είστε, εγώ στέκομαι εδώ μπροστά σας, ένας μαύρος άντρας που γίνεται λευκός, ο οποίος βγαίνει στην τηλεόραση μπροστά από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων κάθε πρωί, αποτελώντας το παράδειγμα του «ζήσε το όνειρό σου». Βρίσκομαι εδώ για να σας πω ότι μια  καλύτερη ζωή είναι δυνατή και για εσάς

Νέες προτάσεις για την θεραπεία της λεύκης

 1. Τοπική θεραπεία με προσταγλαδίνες.
 2. Ισοτρετινοίνη.
 3. Ασπιρίνη.
 4. Piper - Nigrum (Μαύρο πιπέρι) με την μορφή κρέμας ή από του στόματος, με φωτοθεραπεία ή χωρίς.
 5. Μείγμα ελαιόλαδου, αραβοσιτέλαιου, ηλιέλαιου (πλούσιο σε ω3, ω6) λιπαρά οξέα,  που επιφέρει πτώση της ελεύθερης κορτιζόλης που δρα ανταγωνιστικά  στην D2-D3  βιταμίνες που είναι χαμηλές στους ασθενείς με λεύκη.
 6. Γονιδιακή θεραπεία.
 7. Ορμονική θεραπεία με στόχο την διέγερση των μελανοκυττάρων.
 8. Δεν έγιναν ανακοινώσεις για καινούργια λέιζερ όπως παλαιότερα διότι είναι πλέον γνωστή η μικρή αποτελεσματικότητα τους στη λεύκη. Εξ’ άλλου, η θεραπεία μ’ αυτά απεδείχθη χρονοβόρα, πολυδάπανη και ασύμφορη και συχνά επικίνδυνη δεδομένου ότι σε όλα τα μεγάλα κέντρα λεύκης παγκοσμίως απαιτείται η ενυπόγραφη συγκατάθεση του ασθενούς πριν την έναρξη θεραπείας με λέιζερ χαμηλής συχνότητας.

9. Η αντιοξειδωτική δράση της κουρκουμίνης και της καψαϊκίνης.

Τέλος έγινε προσπάθεια για διεθνή συναίνεση των δεδομένων στην κλινική έρευνα της λεύκης. Διότι η μεν ομάδα της Ιαπωνίας - Ταιβάν υποστήριξε ότι όποιος και αν είναι ο τύπος της λεύκης οι αυτοάνοσοι μηχανισμοί παίζουν σημαντικό ρόλο στην παθογένειά της. Για την ομαδα της Λατινικής Αμερικής σημαντικό ρόλο παίζουν η γενετική προδιάθεση και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες στην παθογένεια της λεύκης. Στην Ευρωπαϊκή γνώμη υπάρχουν ακόμη ασάφειες για την διαφορετική παθογένεια των δυο μορφών της λεύκης.

Τελικά μπορούμε να ελπίζουμε ότι στο άμεσο μέλλον τα κομμάτια του παζλ θα μπουν στην σωστή θέση για την σωστή αντιμετώπιση της λεύκης.

(οι φωτογραφίες είναι του περιοδικού Pigment Cell & Melanoma)


Αυτά τα περιστατικά δείχνουν ξεκάθαρα τη βελτίωση που μπορεί να δώσει μια ακίνδυνη ψυχοδερματολογική θεραπεία (σε ένα άτομο με 20% πάσχουσα επιφάνεια που ταλαιπωρείται από 10ετίας) σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Τα παρουσιάζω για να τονώσω την αυτοπεποίθηση αυτών που ήδη κάνουν θεραπεία για την λεύκη τους και να τους διαβεβαιώσω ότι με καλή ψυχολογία, αισιοδοξία, σωστή θεραπευτική προσέγγιση και ψυχολογική στήριξη, τα αποτελέσματα είναι για ένα σημαντικό ποσοστό εκπληκτικά.

Επιλέξτε κάποια από τις ακόλουθες περιπτώσεις για περισσότερες λεπτομέρειες και μεγαλύτερες φωτογραφίες.


Ασθενής ηλικίας 18 ετών
Ο ασθενής παρουσίασε βελτίωση μετά από 3 μήνες θεραπείας. ...δείτε περισσότερα
Ασθενής ηλικίας 18 ετών

Ασθενής ηλικίας 39 ετών
Ο ασθενής παρουσίασε βελτίωση μετά από 4 μήνες θεραπείας ...δείτε περισσότερα
Ασθενής ηλικίας 39 ετών

Ασθενής ηλικίας 40 ετών
Ο ασθενής παρουσίασε βελτίωση μετά από 4 μήνες θεραπείας. ...δείτε περισσότερα
Ασθενής ηλικίας 40 ετών

Ασθενής ηλικίας 50 ετών
O ασθενής παρουσίασε βελτίωση μετά από 3 μήνες θεραπεία ...δείτε περισσότερα
Ασθενής ηλικίας 50 ετών

Η βιβλιοθήκη Κοχράιν είναι ένας διεθνής ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός με πάνω από 28.000 ερευνητές από 100 χώρες που έχει σκοπό την παροχή στους επιστήμονες ενημερωμένων και τεκμηριωμένων πληροφοριών που αφορούν την εξέλιξη της έρευνας που πραγματοποιείται παγκοσμίως στο χώρο της ιατρικής επιστήμης.

Για τη θεραπεία λοιπόν της λεύκης στην αρχή του 2010 δημοσιεύτηκαν και μελετήθηκαν 57 τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες στην Κοχράιν για να αξιολογηθούν τα είδη των νέων παρεμβάσεων που προτάθηκαν για την θεραπεία της λεύκης. Εντούτοις όλες οι μελέτες που προτάθηκαν είναι περιορισμένης χρησιμότητας .Οι περισσότερες αφορούσαν τον επαναχρωματισμό αλλά καμιά δεν αφορούσε τον αποχρωματισμό (μεγάλες επιφάνειες λεύκης) και την εφαρμογή αξιόπιστων καλυπτικών προϊόντων.

Υπήρξε μια μόνο αξιόλογη μελέτη ψυχολογικών παρεμβάσεων και εντούτοις όλες οι μελέτες κρίθηκαν ανεπαρκείς γιατί καμιά δεν ήταν σε θέση να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα ωφέλη.

Υπάρχει ανάγκη λοιπόν για υψηλής ποιότητας κλινική έρευνα για την θεραπεία της λεύκης για τον έγκαιρο εντοπισμό του προβλήματος για να εξασφαλισθεί η μονιμότητα του επαναχρωματισμού και η καλή ποιότητα ζωής των ασθενών.

Απαγκιστρωθείτε απο την άστοχη αντιμετώπιση ορισμένων που σας έχουν απογοητεύσει με το πρόσχημα της ανίατης αυτοάνοσης νόσου και εμπιστευθείτε κάποιον που θα κρίνετε αξιόπιστο και ενημερωμένο.


ΛΕΥΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Η λεύκη κατά την παιδική ηλικία διαφέρει από την έναρξη  της από την λεύκη  των ενηλίκων  σε  αρκετά σημεία.

 1. Συμπεριλαμβάνει περισσότερες τμηματικές μορφές.
 2. Έχει υψηλότερο επιπολασμό σπίλων  με λεύκη άλω.
 3. Συνήθως έχει οικογενειακό ιστορικό αυτοάνοσων  νόσων.

Οι σημαντικότερες διαφορικές διαγνώσεις  είναι  μεταφλεγμονώδεις υπομελανώσεις για την τμηματική λεύκη και ο λευκός σπίλος για τη τμηματική λεύκη. Θυρεοειδικές ανωμαλίες εντοπίζονται  μόνο στην μη τμηματική λεύκη η πορεία της λεύκης κατά την παιδική ηλικία δεν έχει αποσαφηνιστεί αφού δεν υπάρχουν μακροπρόθεσμες μελέτες παρακολούθησης.

 ΔΙΑΓΝΩΣΗ

 Η διάγνωση της λεύκης στην παιδική ηλικία είναι εύκολη  τις  περισσότερες  φορές  από  έναν  έμπειρο δερματολόγο αλλά  υφίστανται  αρκετές  παγίδες που  σχετίζονται με  την εκάστοτε  ηλικία  του παιδιού. 

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ

Ο ακριβής  επιπολασμός (συχνότητα εμφάνισης) της λεύκης κατά την παιδική ηλικία  πιθανολογείται στο  1%,  αλλά  πολλές μελέτες  υποστηρίζουν ότι τα περιστατικά της  λεύκης  παρατηρούνται τα  πρώτα  χρόνια της  ζωής  του ατόμου.

Οι Howitz  και λοιποί στην Δανία παρατήρησαν ότι περίπου στο 25% των παιδιών η έναρξη της  λεύκης τους σημειώθηκε πριν την ηλικία των δέκα ετών. Η μέση ηλικία  έναρξης διέφερε  μεταξύ  διαφορετικών  μελετών από 4 έως 8 έτη·   η λεύκη μπορεί να  παρουσιαστεί  σε βρέφη  ηλικίας  τριών μηνών. Υπάρχουν αναφορές  συγγενούς  λεύκης αν και  δεν είναι σαφές  το κατά  πόσο αυτές οι αναφορές  περιγράφουν τη μερική λευκοπάθεια ή την πραγματική <συγγενή λεύκη>.

 Σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, οι κηλίδες της λεύκης συνήθως  εντοπίζονται  μετά από έκθεση  στον ήλιο, όπου και γίνεται  εντονότερη η αντίθεση με  το  φυσιολογικό δέρμα, το οποίο  και σκουραίνει φυσιoλογικά. Στις περισσότερες  μελέτες  τα κορίτσια  κυριαρχούν  αλλά  μελέτες στατιστικά σημαντικές δεν επιβεβαιώνουν αποκλίσεις στο φύλλο.

 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

 Τα παιδιά με λεύκη μπορεί να παρουσιάσουν θετικό οικογενειακό ιστορικό αυτοάνοσων  νόσων. Το ποσοστό οικογενειακού  ιστορικού ποικίλλει  από 3,3%  έως  30,3%. Οι Halder και λοιποί  απέδειξαν  ότι  το οικογενειακό  ιστορικό παρατηρήθηκε  συχνότερα σε παιδιά με λεύκη, σε σύγκριση με τους  ενήλικες με λεύκη. Οι Pajvani και λοιποί παρατήρησαν ότι τα παιδιά με λεύκη και εκτενές οικογενειακό ιστορικό της νόσου  ήταν  πιθανότερο  ότι  θα  παρουσίαζαν  πρώιμη  έναρξη  της  λεύκης  από ότι εκείνα με αρνητικό οικογενειακό ιστορικό. Παρατηρήσαμε  παρόμοιο ποσοστό οικογενών αυτοάνοσων νόσων στα παιδιά με  τμηματική λεύκη  και μη τμηματική λεύκη.

Πρώιμο διάχυτο γκριζάρισμα του τριχωτού της κεφαλής έχει επίσης παρατηρηθεί ότι  αυξάνεται σε  πρώτου και δεύτερου  βαθμού  συγγένειας  άτομα. ( π.χ  γονείς των παιδιών με λευκή, σε  σύγκριση  με  τους ενήλικες με λεύκη που τα παιδία τους δεν έχουνε).

ΚΛΙΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Η τμηματική λεύκη χαρακτηρίζεται από ετερόπλευρες βλάβες που συνήθως δεν τέμνουν τη μέση γραμμή· συχνά  δερμοτομικής κατανομής. Οι συχνότερα προσβαλλόμενες περιοχές είναι:

 • Το πρόσωπο
 • Ο κορμός
 • Ο λαιμός
 • Τα άκρα

  Το πρόσωπο αποτελεί επίσης την συνηθέστερη περιοχή  εκδηλώσεις της μη  τμηματικής  λεύκης  ειδικά  γύρω από τα ματιά και τον λαιμό και ακολουθούν τα κάτω άκρα, ο κορμός και τα άνω  άκρα. Η  αίσθηση καύσου των  βλεφάρων  μπορεί να αποτελέσει σημείο έναρξης της μη τμηματικής  λεύκης  σε  παιδιά  με  ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα κατά τη διάρκεια εξωτερικών δραστηριοτήτων.

Στη μη  τμηματική  λεύκη οι βλάβες είναι σχετικά  διάσπαρτες  και  περιορίζονται στη  περιοχή του ιερού οστού ή μερικές περιοχές πάνω στους σπονδύλους  της σπονδυλικής στήλης.

 Η  πλάτη συνήθως αποτελεί την  τελευταία  περιοχή του σώματος  όπου θα  εκδηλωθεί  η λεύκη, σε αντίθεση με την κοιλιακή χώρα οποία αποτελεί  την συνηθέστερη  περιοχή  πρώιμης  εμφάνισης  των βλαβών.

Ο εντοπισμός στο  περίνεο και ειδικά  στο περιπρωτικό δέρμα  καθώς και  τους   γλουτούς αποτελεί κοινό σημείο έναρξης της μη τμηματικής λεύκης  στα βρέφη,  αποδεικνύοντας το ρόλο του φαινόμενου koebner που προκαλείται από τη χρήση υγρών μαντηλιών υγιεινής.


ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΕΥΚΗΣ

Καταρχήν  δεν  υπάρχουν αρκετές μελέτες  για την πορεία της  παιδικής  λεύκης. Τα  γόνατα, οι  αγκωνές  οι κνήμες  και  τα  χέρια  είναι οι  περιοχές  του σώματος  όπου αρχικά  εμφανίζεται  η λεύκη  στα  παιδιά. Είναι και οι περιοχές του σώματος σε αυτές τις ηλικίες που συχνά υφίστανται τριβές και εκδορές.

Με το Koebner στα παιδιά με λεύκη,οι Handa και Dogra παρατήρησαν τη σχέση σε ποσοστό 11,3%  των παιδιών. Οι σπίλοι με λεύκη  παρατηρούνται   σε  παιδιά  με  λεύκη η  προηγούνται   της  έναρξης της  μη  τμηματικής λεύκης.

Ωστόσο  παραμένει  άγνωστο το κατά  πόσο οι αλώδεις  σπίλοι  μπορούν  να  θεωρηθούν  πρόδρομοι  της λεύκης.Μια ακριβής σύγκριση του γενικού παιδικού πληθυσμού είναι αδύνατη αφού ο επιππολασμός  του αλώδους σπίλου δεν είναι  γνωστός, πιθανολογείται  ότι είναι περίπου στο 1%. Παρόλα αυτά  οι  Prcic και λοιποί παρατήρησαν ότι σε παιδιά  με λεύκη  παρατηρηθήκαν  αλώδεις σπίλοι σε  σύγκριση  με  τα παιδιά χωρίς λεύκη  σε ποσοστό 3,3%.

ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

 Διαφορικές διαγνώσεις θα γίνουν :

 1.Για τη μη τμηματική λεύκη  από . .
(a)  την μεταφλεγμονώδη υπομελάνωση. 
(b) τον αγχρωμικό σπίλο.

2. Για την τμηματική λεύκη από :

A. Τις  αχρωμικές κηλίδες.
 B. Την λευκή πιτυρίαση.

C. Την ατοπική δερματίτιδα.

D. Την ψωρίαση.

E. Την υπομελάνωση του Ito.

F. Τον σκληροατροφικό λειχήνα.


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ
KOEBNER

O Fitzpatrick πρώτος περιέγραψε τη μεγάλη συχνότητα εμφάνισης βλαβών λεύκης σε περιοχές που έχουν υποστεί επαναλαμβανόμενα τραύματα   η συνεχή πίεση – τριβή.

Το 1877  Heinrich Koebner   περιέγραψε ένα φαινόμενο  στην ψωρίαση , το οποίο  πήρε το όνομα του και έδωσε διευκρινήσεις σχετικά με τις  περιοχές του σώματος που  εμφανίζεται  αυτό.

Το φαινόμενο ορίζεται σύμφωνα με  τον  Beetley  ως  μια ειδική  ισομορφική αντίδραση σε  ένα μη ειδικό –συνήθως- τραυματικό ερέθισμα. Το φαινόμενο Koebner παρατηρήθηκε αργότερα σε αρκετά περιστατικά  δερματοπαθειών όπως ο ομαλός λειχήν, η λεύκη κλπ.  

Ο Kaposi ήταν ο πρώτος που  υπογράμμισε το 1890 ότι τα σημεία έναρξης ορισμένων κηλίδων λεύκης θα μπορούσαν να είναι αποτέλεσμα επαναλαμβανομένων τραυμάτων  – τριβών  κτλ.


ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ KOEBNER ΚΑΙ ΛΕΥΚΗ

 Είναι γνωστό ότι το φαινόμενο Koebner δεν αποτελεί μια δερματική εκδήλωση συσχετισμένη με τη λεύκη όπως πολλοί συγγραφείς το αναφέρουν. Η παρατήρηση του φαινόμενου όμως στη λεύκη μπορεί να  δώσει πολύτιμες πληροφορίες για την πορεία της νόσου.

 ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ

Όταν υφίσταται ιστορικό λεύκης στην οικογένεια η έναρξη του μόνιμου αποχρωματισμού μετά από επα- ναλαμβανόμενες εκδορές σε παιδιά χωρίς λεύκη θα μπορούσε να  είναι δείκτης διάθεσης προς ανάπτυξη λεύκης.

Σε  πολλές  περιπτώσεις ο  αποχρωματισμός που εμφανίζεται μετά  από  γρατζουνιές και σε συνδυασμό

με  την  ύπαρξη αλώδους  σπίλου  θα  μπορούσε να θεωρηθεί  προειδοποιητικό μήνυμα έναρξης λεύκης .


ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ KOEBNER

Υπάρχουν πολύ παράγοντες που μπορούν να επισπεύσουν την επέκταση της λεύκης. Ο συνηθέστερος από αυτούς είναι το φαινόμενο Koebner μετά από τραυματισμούς, εκδορές, πληγές, ουλές, εγκαύματα, αποξέσεις λέιζερ, UV ακτινοβολίες και χειρουργικές επεμβάσεις.

 ΜΕΛΑΝΟΚΥΤΤΑΡΙΚΟΣ ΣΠΙΛΟΣ ΜΕ ΑΛΩ  Ή  ΣΠΙΛΟΣ ΤΟΥ SUTTON

Περιγραφή:

Ο μελλανοκυταρικός σπίλος είναι καλά αφοριζόμενος σπίλος υπό μορφήν φαιας κηλίδας η βλατίδας που περιβάλετε από υπομελαχρωματική άλω.

Εντόπιση:

Συνήθως τον βλέπουμε στον κορμό (άνω ράχη ).

Επιδημιολογία :

Τον συναντούμε συχνότερα σε ανοιχτόχρωμα δέρματα, και στα παιδιά και στους εφήβους συχνότερα απ΄ότι σε ενήλικες.

Εξέλιξη:

Μπορεί  να  υποχωρήσει  αυτόματα· η να  επιμένει  ( συχνότερα στα παιδιά ατόμων με λεύκη ).

Συσχετισμός :

Μπορεί να έχει άμεση σχέση με την λεύκη και το μεταστατικό μελάνωμα. Παρατηρείται σε ποσοστό 18-26% των ασθενών με λεύκη μπορεί να είναι προάγγελος λεύκης.Ο επιπολασμός σπίλων με άλω στα παι-

διά δεν είναι γνωστός. Πιθανολογείται ότι είναι γύρω στο 1%. εντούτοις ο Preic και λοιποί παρατήρησαν ότι στα παιδιά με λεύκη ο επιλπολασμός είναι 2,5% έως 34%. 


Ασθενής ηλικίας 5 ετών
Ο ασθενής παρουσίασε βελτίωση με την παρέλευση 6 μηνών ...δείτε περισσότερα
Ασθενής ηλικίας 5 ετών

Ασθενής ηλικίας 35 ετών
Η ασθενής παρουσίασε βελτίωση με την παρέλευση 7 μηνών ...δείτε περισσότερα
Ασθενής ηλικίας 35 ετών

Ασθενής ηλικίας 60 ετών
Η ασθενής παρουσίασε βελτίωση με την παρέλευση 10 μηνών ...δείτε περισσότερα
Ασθενής ηλικίας 60 ετών

Ασθενής ηλικίας 12 ετών
Η ασθενής παρουσίασε βελτίωση με την παρέλευση 6 μηνών ...δείτε περισσότερα
Ασθενής ηλικίας 12 ετών


Λεύκη - Επιδημιολογία

Ο κύριος στόχος της επιδημιολογίας είναι:

1. Να ανακαλύψει τα μέσα για την πρόληψη της έναρξης της νόσου(πρωτογενής πρόληψη).
2. Να αποκαταστήσει την υγεία του ατόμου αφού αυτή έχει εκδηλωθεί(δευτερογενής πρόληψη).

Ακόμη στοχεύει στην εκτίμηση και την βελτίωση της ιατρικής φροντίδας.

Όσον αφορά την λεύκη δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για την επίτευξη των παραπάνω στόχων.


Έγκαιρη διάγνωση Λεύκης

Μπορούμε να διαγνώσουμε έγκαιρα σε παιδιά και εφήβους την λεύκη νοσούντων ή μη νοσούντων γονέων;

European Journal of Dermatology. Vol. 18, Nο 2, 165-8, Μάρτιος- Απρίλιος 2008, Κλινική αναφορά

Συγγραφείς: Οδυσσέας Μούζας, Νικηφόρρος Αγγελόπουλος, Μαρία Παπαλιάγκα, Παναγιώτης Τσόγκας
(Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική Λάρισας) ...δείτε περισσότερα

1. Τοπικά κορτικοστεροειδή : βαλεριανική βήτα μεθαζόνη 01-02%, κλοπενταζόλη προπιονική 0,05%.

2 .Αναστολείς καλσινευρίνης αλοιφή τακρόλιμους 0.01-0.1%  και πινεκρόλιμους.

3. Στενή ζώνη  UVB-nb-Narrowband UVB.

4. Φωτοθεραπεία  PUVA (8 MOP).

5. Laser τύπου Examer 308nm.

6. Laser τύπου BIOSKIN 311nm (Στενή ζώνη UVB) μικροφωτοθεραπεία.

7. Αντιοξειδωτικά.

8. Συνθετικές ενώσεις πιπερίνης.

9. Συμπληρωματική θεραπεία  (Leopoldo F. Mondes)

10. Polypodium Leucotomus ( Φτέρη ) (PL).

11. Χειρουργικές θεραπείες :

          - Μοσχεύματα Suction Blister Grafts

          - Μοσχεύματα μελανοκυττάρου

          - Μοσχεύματα Punch Grafts

          - Μοσχεύματα Sheet Grafts

          - Συγκαλιέργεια μελανοκυττάρων και κερατινοκυττάρων

          - Νέα τεχνική ReCell

 12. Συστηματική θεραπεία (στεροειδή peros).

 13. Θεραπεία ψυχολογικής στήριξης.


Παθογένεια Λεύκης - νέες απόψεις -
2008 Journal of Drugs in Dermatology - ΝΕΑ, ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ...δείτε περισσότερα

Ψυχοδερματολογία και λεύκη
Νέες πληροφορίες για τη λεύκη που ανακοινώθηκαν το Σεπτέμβριο του 2008 στο Πανευρωπαϊκό Δερματολογικό Συνέδριο, από διακεκριμένους επιστήμονες δερματολόγους της Ευρώπης και της Αμερικής που ασχολούνται συστηματικά επί σειρά ετών με τη λεύκη. ...δείτε περισσότερα

Τι είναι ο δείκτης vasi
23 Σεπτ. 2005, Reston Virginia ...δείτε περισσότερα

Ασθενής ηλικίας 20 ετών
Ο ασθενής παρουσίασε βελτίωση με την παρέλευση 24 μηνών ...δείτε περισσότερα
Ασθενής ηλικίας 20 ετών

Ασθενής ηλικίας 31 ετών
Η ασθενής παρουσίασε βελτίωση με την παρέλευση 6 μηνών ...δείτε περισσότερα
Ασθενής ηλικίας 31 ετών

Ασθενής ηλικίας 35 ετών
Ο ασθενής παρουσίασε βελτίωση με την παρέλευση 6 μηνών. ...δείτε περισσότερα
Ασθενής ηλικίας 35 ετών

Ασθενής ηλικίας 36 ετών
Η ασθενής παρουσίασε βελτίωση με την παρέλευση 20 μηνών ...δείτε περισσότερα
Ασθενής ηλικίας 36 ετών

Ασθενής ηλικίας 45 ετών
Η ασθενής παρουσίασε βελτίωση με την παρέλευση 10 μηνών ...δείτε περισσότερα
Ασθενής ηλικίας 45 ετών

Ασθενής ηλικίας 62 ετών
Η ασθενής παρουσίασε βελτίωση με την παρέλευση 8 μηνών. ...δείτε περισσότερα
Ασθενής ηλικίας 62 ετών

Τι είναι η λεύκη;

Είναι μια κοινή επίκτητος δερματοπάθεια που χαρακτηρίζεται από έντονες περιγεγραμμένες αποχρωματισμένες κηλίδες.

Πρόκειται για μια διαταραχή της μελάχρωσης όπου τα μελανοκύτταρα καταστρέφονται.

Η Αυτοάνοση θεωρία, η Αυτοκυτταρoτοξική θεωρία, η Νευροχημική θεωρία, η Βιοχημική θεωρία , η Γενετική και η Διατροφική θεωρία και η θεωρία του Οξειδωτικού στρες, προσπάθησαν κατά καιρούς να αποσαφηνίσουν την παθογένεια και παθοφυσιολογία της λεύκης.

Επικρατέστερες θεωρούνται α) η αυτοάνοση και β) η νευροχημική κατά τους ψυχοδερματολόγους.


Ποιοι προσβάλλονται από τη Λεύκη;

Προσβάλλει αδιακρίτως τον ανδρικό και γυναικείο πληθυσμό του πλανήτη, ανεξάρτητα από το φωτότυπο του δέρματος ή τη φυλή και μπορεί να πρωτοεμφανισθεί σε άτομα κάθε ηλικίας . Η Λεύκη έχει αποδειχθεί ότι είναι συνηθισμένη σε άτομα με άλλες αυτοάνοσες νόσους όπως θυρεοειδική δυσλειτουργία, σακχαρώδης διαβήτη, γυροειδής αλωπεκία, μεγαλοβλαστική αναιμία κ.τ.λ.

Τις αυτοάνοσες παθήσεις (όπου υπάγεται και η λεύκη, η οποία δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως αν είναι νόσος ή σύνδρομο) θα ήταν καλύτερα να τις χαρακτηρίζαμε ετεροάνοσες εφόσον ο οργανισμός δηλ. το ανοσοποιητικό σύστημα, αντιδρά κατά των ίδιων των οργάνων του και των ιστών του.

Έτσι λόγω της παρουσίας ειδικών αυτοαντισωματων στα αντιγόνα της κυτταρικής μεμβράνης των μελλανοκυτταρων στον ορό των ασθενών με λεύκη δεν αναγνωρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα κάποια κυτταρα( τα μελλανοκυτταρα) σαν δικα του και τα καταστρεφει.. Έτσι προκαλείται λόγω της έλλειψης των λειτουργικών μελανοκυττάρων, αποχρωματισμός του δέρματος σαν συνέπεια της διακοπής μεταφοράς της μελανίνης προς τα κερατινοκύτταρα που το περιβάλλουν.

Η συχνότητα εμφάνισης της κυμαίνεται από 0,1% - 2% στους περισσότερους πληθυσμούς της γης με εξαίρεση περιοχές με γενετικές και περιβαλλοντικές επιδράσεις (υγρασία, θερμοκρασία, ηλιοφάνεια) όπου το ποσοστό φθάνει το 8,8% όπως σε Ινδία - Ν. Αμερική. Στο 20 - 38% των ασθενών διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν συγγενείς α' και β' βαθμού να έχουν λεύκη. Τα δε γενετικά δεδομένα μιλούν για κληρονομικότητα πολυπαραγοντική - γονιδιακή που δεν υπακούει στους νόμους του Μendel και που οφείλεται σε μια ανωμαλία που αλλοιώνει τη σύνθεση και διανομή της μελανίνης ή αλλάζει τη βιολογία του μελανοσώματος (μεταφορά - βιογένεση - μελανοποίηση)

Τα ακριβή αίτια της λεύκης ωστόσο παραμένουν αδιευκρίνιστα.


Ποιά είναι τα συμπτώματα της Λεύκης; 

Οι αποχρωματισμένες κηλίδες εντοπίζονται στο σώμα και είναι διαφόρων μεγεθών συνήθως σε σημεία που εκτίθενται στον ήλιο, όπως - πρόσωπο - χείλη - χέρια - πόδια - βραχίονες . Άλλες προσφιλείς περιοχές είναι οι αγκώνες - τα γόνατα - οι μαστοί - το στέρνο και περιοχές που το δέρμα περιβάλλει κοιλότητες, όπως γύρω από τα μάτια, το στόμα, τον ομφαλό, τα γεννητικά όργανα, τον πρωκτό. Αρκετά συχνά παρατηρείται αποχρωματισμός στα φρύδια, τις βλεφαρίδες και γενικά σε όλα τα έντριχα σημεία του σώματος.

Το δέρμα με τη λεύκη δεν διαφέρει σε τίποτε από το υγιές, ως προς την όψη και την αφή, παρά μόνο στην περιοχή των βλαβών, και σε ορισμένες περιπτώσεις παρουσιάζεται κνησμός και υπερίδρωση. Η λεύκη δεν ανήκει στα λοιμώδη ή μεταδοτικά νοσήματα και δεν μεταδίδεται με σωματική επαφή από τον πάσχοντα στους υγιείς.


Πoιοί παράγοντες επηρεάζουν την επέκταση των κηλίδων;

Δυστυχώς δεν έχει βρεθεί τρόπος για να προβλέψουμε την επέκταση των κηλίδων της λεύκης. Συνήθως η διαταραχή είναι προϊούσα και με την πάροδο του χρόνου εξαπλώνεται και σε άλλα σημεία του σώματος. Σε μικρότερα ποσοστά οι κηλίδες παραμένουν σταθερές για δεκαετίες. Τέλος σε ορισμένα άτομα η εξάπλωση είναι ταχεία με αποτέλεσμα την πρόκληση πανικού και σε άλλα βραδεία και μάλιστα για αρκετά χρόνια.

Την επέκταση μπορεί να υποβοηθήσουν διάφοροι παράγοντες που ταυτίζονται με τους εκλυτικούς παράγοντες της λεύκης, όπως :

 1. Τραυματισμοί του δέρματος: Εκδορές ή απλές κακώσεις ή σημαντικές βλάβες από ατυχήματα, χημικά εγκαύματα, ηλιακά εγκαύματα (φαινόμενο koepbner - ισομορφική απόκριση).
 2. Εντονο stress: Ψυχοπιεστικά φαινόμενα καθημερινότητας - θάνατοι - απογοητεύσεις - απώλειες.
 3. Ορμονικές διαταραχές όπως εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση, εφηβεία.
 4. Κυτταροτοξικά - Χημικά ατυχήματα (μενοβενζίνη)

Μορφές Λεύκης

Υπάρχουν πολλοί διαχωρισμοί. Οι επικρατέστεροι είναι:

 1. Εστιακή= Ο αποχρωματισμός αφορά μία ή μερικές περιοχές.
 2. Τμηματική = Οι βλάβες εμφανίζονται μονόπλευρα (συνήθως ακολουθούν την πορεία των δερμοτόμων).
 3. Γενικευμένη = Ο αποχρωματισμός αφορά διαφορετικά σημεία του σώματος και καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα της επιφανείας αυτού.

Τι είναι αυτό που καθορίζει το χρώμα του δέρματος;

Το χρώμα του δέρματος καθορίζεται από την απορρόφηση της ακτινοβολίας του ηλιακού φωτός από τις χρωστικές του δέρματος:

α) μελανίνη (επιδερμίδα)

β) αιμοσφαιρίνη (αγγεία)

γ) καρωτενοειδή (υποδόριο ιστό)

Η λεύκη είναι συνέπεια της απουσίας της Μελανίνης από τα μελανινοκύτταρα.

Η Μελανίνη είναι η ουσία που προσδίδει το χρώμα στο δέρμα, τα μαλλιά και τα μάτια και παράγεται μέσω των μελανοκυττάρων της επιδερμίδας και του τριχοσμηγματογόνου θύλακα.


Πώς γίνεται η διάγωνση της Λεύκης;

Η διάγνωση τίθεται χωρίς δυσκολία με την εμπεριστατωμένη εξέταση του ασθενούς που συνήθως περιλαμβάνει:

 1. Κλινική εξέταση
 2. Εξέταση με λυχνία του Wood, η οποία είναι πολύτιμη και για την ανίχνευση πρόωρων σταδίων αποχρωματισμού αλλά και για την παρακολούθηση της διαδικασίας επαναχρωματισμού, ακόμη και σε περιοχές που μπορεί να μην είναι εφικτό με εντελώς γυμνό μάτι.
 3. Προσδιορισμός του βαθμού αποχρωματισμού (ένταση της λευκότητας)
 4. Προσδιορισμός του δείκτη VASI
 5. Φωτογράφηση και αποθήκευση των φωτογραφιών σε υπολογιστή με δυνατότητα ελέγχου του ποσοστού επί τοις εκατό της επιφάνειας του σώματος που έχει λεύκη και απεικόνιση σε δεύτερο χρόνο των επαναχρωματισθέντων σημείων μεμονωμένα και ποσοστιαία.
 6. Λήψη ιστορικού ασθενούς.
 7. Βιοψία αν κρίνεται απαραίτητη.
 8. Διαφορική διάγνωση.
 9. Ψυχολογικά τεστ.
 10. Εργαστηριακός έλεγχος που περιλαμβάνει μικροβιολογικές - βιοχημικές και ανοσοβιολογικές εξετάσεις αίματος.


Ποιά είναι η επίδραση της Λεύκης στον ψυχικό κόσμο των ασθενών;

 1. Η λεύκη έχει δραματική επίδραση στην αυτοπεποίθηση, την ποιότητα ζωής , την ευεξία , την εργασία, την οικογενειακή-σεξουαλική και κοινωνική ζωή των ασθενών.
 2. Η αλλαγή της εμφάνισης που είναι συνέπεια της δυσμορφίας , προκαλεί σημαντικά αισθητικά προβλήματα, συχνά με σοβαρές σωματοψυχικές και ψυχοσωματικές επιπτώσεις, επηρεάζοντας ριζικά το ρυθμό ζωής των ασθενών και οδηγώντας τους πολλές φορές στην κοινωνική απομόνωση.
 3. Τα προβλήματα είναι εντονότερα όταν η παραμόρφωση αφορά το πρόσωπο, τα χέρια, τα πόδια ή τα γεννητικά όργανα, ιδίως των νεαρών γυναικών.
 4. Ακόμη η κακή ψυχολογία των ασθενών με λεύκη συχνά αλλοιώνει τον χαρακτήρα τους με αποτέλεσμα να γίνονται επιθετικοί και δύστροποι ή παρεμβαίνει στην προσωπικότητα τους κάνοντάς τους δυστυχισμένους και αδύναμους να προσαρμοσθούν στην νέα μορφή του σώματός τους, ιδίως όταν οι αλλαγές γίνονται γρήγορα.
 5. Δυστυχώς ακόμη και ο βαθμός της διαταραχής της ψυχολογίας που είναι συνέπεια της διαφορετικότητας που αισθάνονται δεν είναι ανάλογος του μεγέθους της έκτασης των βλαβών, αλλά περισσότερο εξαρτάται από το νεαρό της ηλικίας, το μειωμένο εγώ και την αρνητική επίδραση του κοινωνικού στίγματος ιδίως στον ελληνικό χώρο.

Έτσι μπορούμε να κατανοήσουμε την ψυχοκοινωνική και επαγγελματική διάσταση της ψυχοδερματολογικής διαταραχής όπως είναι η λεύκη.

Βέβαια η διαπίστωση των ψυχοδερματολογικών προβλημάτων και ο όρος ψυχοδερματολογική διαταραχή μπορεί να τρομάζει τον ασθενή, ο οποίος συχνά ντρέπεται ή φοβάται ή και πανικοβάλλεται όταν αξιολογεί κατ'ιδίαν το μέγεθος των ψυχολογικών του προβλημάτων.

Είναι τεκμηριωμένο όμως, επιστημονικά ότι η συναισθηματική κατανόηση, η ψυχολογική στήριξη και γενικότερα η παρέμβαση ενός ψυχολόγου βελτιώνει την ψυχολογία των ασθενών αλλά και την πορεία της ίδιας της νόσου.


Dr. Παναγιώτης ΤσόγκαςΕπιστημονική Εκπαίδευση

 1. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 1970 -1974. Φαρμακευτική Σχολή
 2. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 1975 -1982. Ιατρική Σχολή
 3. Νοσοκομείο Κοζάνης 1988 - 1989 Παθολογική Κλινική – Χειρουργική
 4. Νοσοκομείο Αφροδισίων Νόσων, Πανεπιστημιακή Κλινική 1993 – 1995 Τίτλος Ιατρικής Ειδικότητας Δερματολογίας - Αφροδισιολογίας
 5. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Τμήμα Φαρμακολογίας. 1995 - 1999Διδακτορική διατριβή.

Εξειδίκευση στο εξωτερικό με αντικείμενο τη Λεύκη ( Vitiligo )

 1. 1999 CENTRO DE HISTOTERAPIA PLACENTARIA. Habana Cubaμε τον καθηγητή Dr.Carlos M. Miyares Cao .
 2. 2000 Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο με τον καθηγητή Leopoldo F. Mondes M. D Alabama - Buenos Aires .
 3. Πολυετής συνεργασία με το LONDON GUILDHALL UNIVERSITY – Departement of Psychology – με αντικείμενο την ψυχολογία ασθενών με λεύκη .
 4. Πολυετής συνεργασία με τη Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας με τον Καθηγητή Νικηφόρο Αγγελόπουλο.

Επιστημονική σταδιοδρομία

1975 – 1977 Υπηρέτησε με το βαθμό του Δοκίμου Φαρμακοποιού - είχε τη διεύθυνση σε διάφορα στρατιωτικά Φαρμακεία της Χώρας.

1978-1988Άσκησε το επάγγελμα του φαρμακοποιού στη πόλη της Κοζάνης

1990-1993 Yπηρεσία Υπαίθρου . Aγροτικό ιατρείο - Κνίδης Γρεβενών και το Νοσοκομείο Γρεβενών στη δερματολογική κλινική.

Μέλος Επιστημονικών Εταιρειών

 1. Μέλος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας .
 2. Μέλος της Ελληνικής Δερματοχειρουργικής Εταιρείας.
 3. Μέλος της Ελληνικής Γηριατρικής Εταιρείας
 4. Μέλος της Πανευρωπαϊκής Ψυχοδερματολογικής Εταιρείας. ESPaD.

Μπορούμε να διαγνώσουμε εγκαίρως σε παιδιά και εφήβους ότι θα νοσήσουν αργότερα από Λεύκη;

Μελετώντας πάνω από 600 ασθενείς με λεύκη διαπιστώσαμε ότι είχαν βιώσει σε σημαντικό βαθμό διαταραχές του ύπνου εξαιτίας της έντονης συναισθηματικής δυσχέρειας και σαφώς σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλους ασθενείς με άλλες δερματικές παθήσεις όπου παρατηρούνται μικρότερου βαθμού συναισθηματικές δυσχέρειες.

Προβληματιστήκαμε δε για το αν ευθύνονται οι κατεχολαμίνες για την αιτιοπαθογένεια της λεύκης και προσπαθήσαμε να αποσαφηνίσουμε εάν υπάρχει η πιθανότητα έγκυρης διάγνωσης της λεύκης σε παιδιά και εφήβους που παρουσιάζουν περιστατικά παραυπνίας,


Μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικώς:

 • Αθήνα: Κηφισίας 176 & Βεάκη 1 Νέο Ψυχικό - Τηλ.: 210.6711741
 • Κοζάνη: Λιούφη 3, στο κέντρο της πόλης - Τηλ/Fax: 24610.29277
 • Κύπρος: Τηλ: 00357.99274381

Μπορείτε να μας στείλετε το μήνυμά σας συμπληρώνοντας την ακόλουθη φόρμα επικοινωνίας:

 


 
 
 
 
 

(c) Dr. Παναγιώτης Τσόγκας - Υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center