Η Παγκόσμια Ημέρα Λεύκης είναι μια ετήσια εκδήλωση που γιορτάζεται στις 25 Ιουνίου και έχει σαν στόχο:

  • την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη λεύκη,
  • την παροχή υποστήριξης σε άτομα που ζουν με την πάθηση και
  • την προώθηση της έρευνας για αποτελεσματικές θεραπείες.

Η ημέρα καθιερώθηκε το 2011 και έκτοτε έχει κερδίσει παγκόσμια αναγνώριση, συγκεντρώνοντας ασθενείς με λεύκη, επαγγελματίες υγείας και οργανισμούς για να υποστηρίξουν την καλύτερη κατανόηση και αποδοχή. 12 χρόνια αργότερα, η Παγκόσμια Ημέρα Λεύκης συνεχίζει να προσφέρει μια ευκαιρία για:

  • Ευαισθητοποίηση (για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη λεύκη, να καταρριφθούν οι μύθοι γύρω από την πάθηση και να εκπαιδευτούν οι άνθρωποι για τις αιτίες, τα συμπτώματα και τις διαθέσιμες θεραπείες)
  • Ενθάρρυνση της Αποδοχής (η ημέρα προωθεί τη συμμετοχή και την αποδοχή των ατόμων με λεύκη, ενθαρρύνοντας την κοινωνία να αγκαλιάσει τη διαφορετικότητα και να καταπολεμήσει το στίγμα και τις διακρίσεις)
  • Υποστήριξη της Έρευνας (για την υποστήριξη ερευνητικών πρωτοβουλιών για την εύρεση καλύτερων θεραπειών, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και, τελικά, την αναζήτηση θεραπείας για τη λεύκη)

Κάθε χρόνο, η Παγκόσμια Ημέρα Λεύκης (WVD) διοργανώνεται επίσημα από διαφορετική χώρα. Το 2022, ήταν η σειρά του Μεξικού (υπό την ηγεσία του καθηγητή Dr. Med. Jorge Ocampo Candiani) να λειτουργήσει ως αρχηγείο εκστρατείας για όλες τις δραστηριότητες της Παγκόσμιας Ημέρας Λεύκης. Φέτος η παγκόσμια έδρα του WVD μεταφέρθηκε στο Αλμάτι του Καζακστάν. Όλες οι δραστηριότητες του WVD 2023 θα διεξαχθούν με την Δρ. Aliya Kassymkhanova ως επίτιμο πρόεδρο.